Lounais-Häme

Jälleen uusi vesiensuojeluyhdistys Tammelaan

Tammelan kunnan alueella on noin 150 järveä ja lampea. Näitä suojelemaan on perustettu jo 16 vesiensuojeluyhdistystä, joista tuorein on 30. kesäkuuta perustettu Pitkäjärven–Lautaportaanjärven vesiensuojeluyhdistys.

Yhdistyksen puheenjohtaja Virpi Pitkänen turhautui kesäasunnollaan Pitkäjärven kuntoon.

-Olin jo kaksi vuotta puhunut Karille (Pitkänen), ettei tästä tule mitään kun kaikki vaan hoitaa omaa järven edustaansa. Toisaalta omaa rantaa on pakkokin hoitaa, että pääsee edes uimaan. Jotain yhteistä kuitenkin tarvittiin, Pitkänen kertoi.

Yhdistykselle tuntui olevan alueella tilausta, sillä yhdistykseen liittyi saman tien lähes 20 henkilöä.

-Se oli valtava onnistuminen, sillä odotin paljon vähemmän jäseniä. Kokouksessa oli 24 ihmistä mukana, joista 19 allekirjoitti jäsensopimuksen. Se oli mielestäni todella hieno juttu ja se osoittaa myös mielestäni sen, että ihmiset ovat oikeasti huolissaan järvien tilasta, yhdistyksen sihteeriksi nimetty Kari Pitkänen pohti.

 

Torajärven Yhteismetsä omistaa 18 hehtaaria eli suurimman osan Pitkäjärven vedestä, mutta he eivät vielä lähteneet yhdistyksen jäseneksi.

-Yhteismetsä ei vielä liittynyt, koska he eivät vielä olleet omassa kokouksessa puhuneet asiasta. Uskon kuitenkin, että he lähtevät mukaan, Virpi Pitkänen sanoi.

Lautaportaanjärvi laskee laskuojaa pitkin Pitkäjärveen, jonka vuoksi kaksi järveä yhdistettiin yhden yhdistyksen alle.

-Saimme Lautaportaanjärveltä yhden pariskunnan mukaan yhdistykseen, mutta lisää vielä tarvittaisiin, Virpi Pitkänen toivoi.

 

Pitkäjärveä ja Lautaportaanjärveä on vaivannut rehevöityminen, joka pahimmillaan estää järvessä uimisen ja jopa soutamisen tietyissä paikoissa. Vedenlaatu on kuitenkin hyvä, sillä ainakaan Pitkäjärvessä ei ole esiintynyt asukkaiden mukaan koskaan levää ja vedellä pystyy myös peseytymään.

-Tavoitteenamme on ensinnäkin pysäyttää rehevöityminen. Yhteisillä toimenpiteillä pystyttäisiin ennallistamaan järviä, että niiden virkistyskäyttö säilyisi, Virpi Pitkänen totesi.

Yhdistys haluaa myös, että järvet tutkittaisiin ja selvitettäisiin kuinka paljon vedessä on esimerkiksi fosforia.

-Yhdistyksellä on myös tärkeä rooli järvien vaikutuspiirissä olevien asukkaiden tietoisuuden lisäämisessä. Miten asukkaat pystyvät itse omilla toimillaan vaikuttamaan? Kun luulee tekevänsä jotain hyvää, niin saattaakin tehdä tilanteesta pahemman, yhdistyksen hallituksen varajäsen Jussi Mikkola huomautti.

Yhdistys toivookin järvien alueella asuvien ja myös ulkopuolisten tahojen ottavan yhteyttä, mikäli mielenkiintoa riittää yhdistykseen liittymiseen. Virpi Pitkänen toivoo, että lisätietoja yhdistykseen liittymisestä kaipaavat ottaisivat häneen soittamalla numeroon 044-7844572. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic