Lounais-Häme

Jalohaikara hiipii Hämeeseen

Lintuharvinaisuudesta on lyhyessä ajassa tullut jokavuotinen vieras.
Vitivalkoinen jalohaikara on näyttävä ilmestys. Lentäessään se pitää kaulansa mutkalla, ja pitkät koivet sojottavat suorina taakse.

Maamme pesimälinnuston tuorein tulokas jalohaikara valtaa pikkuhiljaa jalansijaa myös Kanta-Hämeestä. Päättyvänä kesänä lajista on ilmoitettu jo useita havaintoja muun muassa Hämeenlinnasta, Janakkalasta, Riihimäeltä ja Lopelta.

Viimeksi lintuharvinaisuus viipyi muutaman päivän ajan Hämeenlinnan Hattelmalanjärvellä keräten paikalle kymmeniä bongareita ja valokuvaajia.

Vitivalkoinen ja lähes kurjen kokoinen jalohaikara (Egretta alba) pesii yleisesti Baltian maissa, mistä se on levittäytynyt voimakkaasti pohjoiseen viime vuosikymmeninä. Kanta-Hämeessä laji havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 1999 Paloniitynjärvellä Hämeenlinnan Rengossa, ja sen jälkeen siitä on kertynyt kaikkiaan jo kymmeniä havaintoja.

Nykyään jalohaikaroita tavataan maakunnassa vuosittain. Suurin osa havainnoista on keskittynyt Riihimäen Sammalistonsuolle, mistä viime vuonna löytyi peräti 13 yksilön parvi. Pääosa havainnoista on kuitenkin yksittäisistä linnuista, vain muutaman kerran on havaittu 2–4 yksilöä samalla paikalla.

Ensimmäinen pesintä Suomessa onnistui tänä kesänä suuressa harmaahaikarayhdyskunnassa Porvoossa, missä jalohaikaraparille varttui neljä poikasta. Myös Vihdissä todettiin pesintäyritys, mutta se keskeytyi jo haudontavaiheessa.

Lisääntyneistä havainnoista huolimatta jalohaikaran ensimmäinen pesintä Kanta-Hämeessä ei liene ihan vielä näköpiirissä. HÄSA

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat