Lounais-Häme

Jalohaikaroita on Suomessa enemmän kuin koskaan: lintu on yleinen näky myös Kanta-Hämeessä

Jalohaikara havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran 1960-luvulla, mutta nykyisin laji on yleistynyt. Kuva: Erkki Laine
Jalohaikara havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran 1960-luvulla, mutta nykyisin laji on yleistynyt. Kuva: Erkki Laine

Jalohaikaroita on Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin, kertoo BirdLife Suomi. Viimeisen kuukauden aikana havaintoja on kirjattu yli tuhat, joskin monet havainnot koskevat samoja lintuja. Havaintoja on tehty etelästä aina Ouluun ja Joensuuhun saakka.

Lintu on kokonaan valkoinen ja lähes kurjen kokoinen. Samankokoinen harmaahaikara on pääosin harmaa ja selvästi tummempi.

Jalohaikara havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1966. Vasta 1990-luvun alkupuolelta lähtien lajia on havaittu vuosittain. Viime vuonna havaintoja kirjattiin yli 1 500. Tänä vuonna havaintoja on ilmoitettu yli 1 900.

Jalohaikaran ensimmäinen pesintä varmistui viime vuonna Porvoossa. Harmaahaikaroiden parissa pesinyt pari sai neljä poikasta. Tältä vuodelta ei ole tiedossa jalohaikaran pesintöjä.

Yleinen näky myös Kanta-Hämeessä

Myös Kanta-Hämeessä jalohaikarasta on tullut yhä tavallisempi näky. Havaintoja lajista on viime viikkoina tehty maakunnan kaikissa kunnissa.

Suurin osa havainnoista koskee yksittäisiä lintuja. Hattulan Tenholassa ja Lopen Vojakkalassa on havaittu kolme jalohaikaraa samanaikaisesti.

Erikoisempi ilmiö on ollut punajalkahaukkojen mittava vaellus kaakon suunnalta eteläiseen Suomeen. Harvinaisia jalohaukkoja on tullut kaikkiaan useita satoja, ja muutamia yksilöitä on havaittu myös Kanta-Hämeessä.

Hattulan Suontakana punajalkahaukkoja nähtiin peräti kolme yksilöä ja yksittäisiä lintuja on nähty myös Janakkalassa ja Riihimäellä.

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic