Lounais-Häme

Jämerämmät keinot käyttöön Prisman liikekeskuksessa

Nuorten häiriökäyttäytyminen Prisman liikekeskuksella on jatkunut sen verran pitkään ja äitynyt sen verran vakavaksi, että Osuuskauppa Hämeenmaa ottaa käyttöön astetta järeämmät keinot.

Vartijoiden läsnäoloa Ravintolamaailman läheisyydessä lisätään. Jatkossa Ravintolamaailmaan ovat tervetulleita maksavat asiakkaat, jotka osaavat käyttäytyä kuten ravintolassa pitää.

Forssan Lehti julkaisi viime viikolla jutun, jossa kerrottiin nuorten muun muassa yrittäneen polttaa liikekeskuksessa sijaitsevan purkka-automaatin, rikkoneen ja töhrineen paikkoja. Häiriköiviä nuoria on 30–40, pahimpina iltoina jopa 50. Prismajohtaja Minna Hovila-Myllylän mukaan nuoret ovat lisäksi huudelleet ohikulkeville asiakkaille ja jopa nimitelleet henkilökuntaa.

-Nuoret sanovat Hesburgerilla työskenteleviä heitä alempiarvoiseksi, koska nämä ovat Hesen kassalla töissä, Hovila-Myllylä kertoi keskiviikkoiltana järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

-Ravintolamaailma on yksi kiinteistön vuokralaisista ja tämä haittaa heidän elinkeinoaan. Toimitteko te näin kotona tai jossakin muussa ravintolassa, Hovila-Myllylä yritti kysyä nuorilta saamatta vastauksia.

-Nuorten kielenkäyttö ja käytös on sellaista, että moni lapsiperhe ei enää tule Hesburgerille, Kirsi Suontausta Ravintolamaailmasta jatkoi.

 

Forssan Ankkuri-tiimissä työskentelevä vanhempi rikoskonstaapeli Sirkku Nurmi kuvaili kuulemaansa karmeaksi tekstiksi. Hän toivoi, että henkilökunnan kommentointi kolahtaa häiritseviin nuoriin.

-Rikosilmoituksia on kirjattu ja niiden perusteella on jouduttu maksamaan. Asiakkaiden on osattava käyttäytyä ja ravintola saa valita asiakkaansa. Jos kuulutte siihen häiriöporukkaan, menkää itseenne, Nurmi ohjeisti nuorisoa.

Forssan kaupungin nuorisopalvelupäällikkö Tapio Virtanen kertoi myös nuorisotoimen pitävän nuorten käytöstä käsittämättömänä. Hän totesi, että häiriköivää nuorisoa vain hieman vanhempien Hesburgerin työntekijöiden ei pitäisi joutua pelkäämään työpaikallaan.

-Jos teidät poistetaan sekä täältä että nuorisotila Kuutamolta, teillä ei ole paikkaa mihin mennä ja se olisi kamalinta, Virtanen vetosi nuoriin.

 

Virtanen yritti kepin lisäksi tarjota myös porkkanaa. Nuorisotila Kuutamolla käy rajallinen määrä nuoria, vaikka siellä olisi aktiviteetteja biljardista pingikseen tai ihan vain oleskeluun. Virtanen kysyi, mikä olisi nuorisolle kelpaava vaihtoehto ja pitäisikö nuorisotila siirtää lähemmäksi keskustaa.

-Esitän, että rauhoitamme ravintola-alueen häiriökäyttäytymiseltä ja ilkivallalta ja jatkamme vastaavia keskustelutilaisuuksia Kuutamolla ja mietitään yhdessä pelisääntöjä. Kerran viikossa voitaisiin järjestää jotain tarjottavaakin, Virtanen kosiskeli nuoria.

Prismajohtaja Minna Hovila-Myllylä muistutti nuoria myös siitä, että Osuuskauppa Hämeenmaa on Forssassa merkittävä nuorten kesätyöllistäjä.

-Häiriköivien nuorten kasvot kyllä jäävät mieleen, hän vihjasi.

 

Prisman ja Ravintolamaailman työntekijöiden mukaan osa paikalla olleista nuorista oli kasvoiltaan ihan outoja, mutta joukossa oli niitäkin, jotka ovat aiheuttaneet käytöksellään häiriötä ja jopa rikkoneet ravintolan omaisuutta.

Nuoria oli paikalla kymmeniä, mutta he tyytyivät tällä kertaa kuunteluoppilaan rooliin. Ainakin yhdellä suulla nuoret hyväksyivät Virtasen ehdotuksen, mutta laajempaa konsensusta ehdotukselle ei ymmärrettävistä syistä juuri tässä tilaisuudessa löytynyt.

Aika näyttää, muuttaako keskiviikkoillan keskustelutilaisuus tilannetta paremmaksi. Toivoa on, sillä ainakin pari nuorta miestä kävi tilaisuuden jälkeen pyytämässä anteeksi aiempaa käytöstään. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic