Lounais-Häme

Jannu seilaa väljemmille vesille - ikoniselle ravintolalaivalle ehtii vielä heittää hyvästit

Aika tarkalleen 20 vuotta sitten ravintolalaiva Jannu löysi paikkansa Forssan Kehräämöalueen liepeiltä, Loimijoen varresta. Ravintola-alalla jo aiemmin työskennelleet Terhi ja Aki Grönholm halusivat tuoda kaupungin kauniiksi ehostamalle ranta-alueelle elämää.

-Ei se ihan helppo prosessi ollut. Kolme–neljä vuotta siinä taisteltiin, että sijoituspaikkalupa saatiin, Aki Grönholm muistelee.

Vääntö kannatti, sillä Jannusta on kahden vuosikymmenen aikana tullut yksi Forssan ikonisimpia kohteita. Ympäri vuoden palvelleelle ravintolalaivalle on tullut aika jättää hyvästit, sillä Grönholmit kirjoittivat laivasta kauppakirjat torstaina.

-Laiva siirretään ensin Loviisaan ja uitetaan sieltä Helsinkiin. Kunnostuksen jälkeen se tulee palvelemaan edelleen ravintolalaivana, Terhi Grönholm kertoo.

Ravintolalaivan siirtää sama yritys, joka aikanaan toi laivan Forssaan. Todennäköisesti vapun jälkeen toteutuva siirto on massiivinen operaatio. Laivan kuljetus tullaan tekemään erikoiskuljetuksena.

 

Jannu ehti olla myynnissä pari vuotta. Grönholmit toivoivat, että uusi yrittäjä löytyisi seudulta, eikä laivan massiiviseen siirto-operaatioon tarvitsisi ryhtyä.

-Niin ei kuitenkaan käynyt. Tässä työssä on hyviä päiviä, ja on huonoja päiviä. Tulot eivät ole vakaat. Se ehkä pelotti, Aki Grönholm arvelee.

-Eivätkä kaikki halua sitoutua niin, että ovat koko kesän töissä, Terhi Grönholm jatkaa.

Grönholmeilla on edessään kova urakka, jos he aikovat pitää kaikki väliin jääneet kesälomansa. Ensimmäiset kymmenen vuotta he ahkeroivat Jannulla käytännössä päivittäin. Myöhemmin laiva on ollut muun ajan vuotta auki viikonloppuisin ja kesäaikaan viisi päivää viikossa.

Vuosien mittaan Jannusta on tullut monelle vakituinen käyntikohde varsinkin kesäaikaan. Talvet ovat olleet hiljaisia, mutta ravintolalaiva on ollut Grönholmeille enemmänkin elämäntapa.

-Samahan se olisi ollut kotona istuskella, tässä on saattanut käydä joku välillä kylässäkin, Terhi Grönholm nauraa.

 

Nyt Grönholmit haluavat kuitenkin nauttia eläkepäivistä. Päällimmäinen tunne laivan myynnin suhteen on tällä hetkellä helpotus.

-Mutta kyllä se haikeuskin saattaa iskeä, Aki Grönholm arvelee.

Jannulle ehtii käydä heittämässä hyvästit vielä tämän viikonlopun aikana. Grönholmit ovat paikalla perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina aamukymmenestä alkaen niin kauan, kuin asiakkaita riittää.

-Onhan tässä edelleen sellainen oma piirinsä, joka on käynyt säännöllisesti. Monelle saattaa tulla surku, kun laiva lähtee. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti