Lounais-Häme Forssa

SM-mitaleille yltänyt Jansson heittää pitkälle ja tarkasti

Forssalaislupaus voitti kaksi SM-mitalia ja pohtii pro-statusta ensi kaudeksi.
Pitkä ja tarkka avaus on yksi Eetu Janssonin vahvuuksista.

Eetu Jansson päätti kautensa erinomaisesti amatöörien SM-kisoissa Kuopion Tahkolla. Vasta 17-vuotias Jansson otti viikonloppuna käydyn kisan kovimmassa MA1-luokassa hopeaa, eikä se Suomen mestaruuskaan ollut kaukana.

Frisbeegolf Forssaa edustava Jansson jäi kisan voittaneesta kuopiolaisen Deep in the Forestin Juuso Herrasesta vain yhden heiton. Kisan kolmonen, joensuulaisen Joen Kiekon Sammy Pylkki hävisi voittajalle kaksi heittoa.

Kolmikko oli tasoissa ennen kisan viimeistä väylää. Voitto meni birdien tehneelle Herraselle, parin heittänyt Jansson otti hopeaa ja pronssi jäi bogeyn keränneelle Pylkille.

Hyvin päätöspäivän pelannut Herranen päätti kilpailunsa ennen Janssonin ryhmää. Jansson tiesi viimeisellä väylällä, että birdie veisi hänen jatkokierroksille mestaruudesta.

Kovassa tuulessa ensimmäinen kahdeksanmetrinen putti ei uponnut, mutta toinen par-putti onnistui. Tuloksena oli amatöörien SM-hopea.

Jansson ei jäänyt harmittelemaan, vaikka kulta oli lähellä.

– Totta kai olen tyytyväinen hopeaan, se oli hyvä saavutus, toteaa Jansson, joka ei kuvia kumarrellut kokeneempien kilpakumppanien parissa.

Janssonin SM-kisa sujui hyvin, mutta oli kierroksilla erojakin. Ensimmäinen meni vielä parhaan vireen hakemisessa, toinen lauantainen kierros oli erinomainen ja sunnuntain kolmaskin hyvä, vaikka kärkiasemien tuomat paineet tuntuivat nuoressa miehessä.

 

Janssonin kilpailukausi alkoi hieman nihkeästi, sillä puttipeli ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Kesän edetessä peli alkoi kulkea paremmin.

Ensimmäisen huippukisansa Jansson heitti elokuun taitteessa junioreiden SM-kisoissa. Jansson sijoittui siellä 18-vuotiaiden sarjassa pronssille.

Lupaus arvostaa molempia kauden SM-mitalejaan korkealle.

– Junioreiden SM-kisoissa oli mukana todella hyviä heittäjiä. Pidän molempia mitaleja kovina saavutuksina.

Jansson päätti lopettaa kautensa amatöörien SM-kisoihin Tahkolla. Hän kilpaili kesän aikana todella paljon ja kaipasi sen päälle pientä lepoa.

Uusi kausi alkaa peruskuntokaudella. Lukiossa toista vuotta opiskeleva Jansson vetää kolme kertaa viikossa salitreeniä, tämän päälle tulee ainakin viisi lajiharjoitusta.

– Opiskelen Forssan urheiluakatemiassa, se tarjoaa hyvät puitteet harjoitteluun.

Lajia Jansson harjoittelee pääasiassa Hunnarilla sekä Jokioisten ja Tammelan kentillä. Talsoilan rata alkaa olla huippuluokan heittäjälle liian helppo.

Mikäli Jansson haluaa radoilta vielä isompaa haastetta, suuntaa hän Turun Lausteelle tai Nummelan Kaatikselle.

 

Frisbeegolfia Jansson on harrastanut viitisen vuotta.

– Pelasin aluksi myös jalkapalloa ja salibandyä. Jalkapallo jäi ensin, salibandyn lopetin pari vuotta sitten, Jansson muistelee.

Forssalaisnuorukainen huomasi pitävänsä frisbeegolfista ja kehittyvänsä siinä nopeasti. Pian hän kiersi jo viikkokisoja ja kohta edessä olivat isommat areenat.

Ensimmäiset SM-mitalinsa hän voitti kesällä 2016, kun vei parigolfin Suomen mestaruuden 15-vuotiaiden sarjassa. Viime vuonna tuli junioreiden SM-hopeaa 18-vuotiaiden sarjassa.

Jansson nauttii vaativan lajin haastavuudesta. Hän pitää myös liikkumisesta ulkona luonnon keskellä.

– On tosi hienoa, kun pystyy heittämään juuri sinne minne haluaa – ja tietää onnistuvansa jo ennen heittoa, Jansson sanoo.

 

Jansson kilpaili vielä tämän kauden amatöörinä. Nopeasti kehittynyt nuorukainen joutuu miettimään, kannattaako hänen ottaa ensi kaudella pro-status, joka mahdollistaa rahapalkinnot.

– En halunnut täksi kaudeksi vielä pro-statusta, koska silloin en olisi voinut kilpailla amatöörien SM-mitaleista.

Frisbeegolfissa liikkuu ihan mukavasti rahaa. Suomessakin on pelaajia, jotka elättävät itsensä heittämällä.

Pro-kisat veisivät nuorta miestä myös ulkomaille.

– Saattaa olla, että kierrän ensi kaudella Euro Pro Touria. Myös pelaaminen USA:ssa kiinnostaa. Paljon riippuu siitä, miten onnistun saamaan yhteistyökumppaneita, Jansson kertoo.

Jansson on jo kovan luokan tekijä, mutta kuten golfissakin, frisbeegolfissa ei tulla valmiiksi. Kehitettävää löytyy aina.

– Draivipeli on vahvuuteni. Pystyn avaamaan pitkälle ja tarkkuuskin alkaa olla kohdillaan. Puttaamisessa on eniten parannettavaa, Jansson sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic