Lounais-Häme

Japania runteli maanjäristys, useita kuolleita ja kymmeniä kateissa

Ainakin yhdeksän ihmistä kuoli ja kymmeniä on kateissa Japaniin torstaina aamuyöllä paikallista aikaa iskeneen maanjäristyksen ja sitä seuranneiden maanvyörymien jäljiltä. Järistys oli voimakkuudeltaan 6,6 ja sattui Hokkaidon saarella. Yli kolme miljoonaa ihmistä jäi ilman sähköä, koska järistys vaurioitti tärkeää voimalaitosta.

Ilmakuvissa näkyy kymmenittäin vaurioituneita taloja laaksoissa. Ihmisiä vinssattiin turvaan helikoptereihin.

Tomarin ydinvoimala Hokkaidossa joutui kytkemään päälle varajärjestelmät, jotta reaktori saatiin pidettyä jäähdytettynä. Voimala ei ollut käytössä järistyksen tapahtuessa.

– Kehotan järistysalueiden ihmisiä pysymään rauhallisina, seuraamaan evakuointimääräyksiä ja auttamaan toinen toisiaan. Hokkaidoon on luvassa sateita, joten varokaa uusia maanvyörymiä, evästi hallituksen edustaja Yoshihide Suga.Jälkijäristykset uhkaavat– Tuntui äkillistä voimakasta heiluntaa sivuttaissuunnassa. Se loppui mutta alkoi kohta taas uudelleen. Tunsin kaksi eri järistysaaltoa, kertasi KazuoKibayashi järistyksen runtelemasta Abirasta.

– Olen 51-vuotias enkä ole koskaan kokenut mitään tällaista. Ajattelin, että taloni romahtaa. Kaikki talossa meni heti mullin mallin, enkä ehtinyt edes aloittaa siivoamista.

Ihmisiä auttamassa on 20 000 pelastustyöntekijää, poliisia ja Japanin itsepuolustusjoukkoihin kuuluvaa. Tuhoalueelle on komennettu vielä 20 000 itsepuolustusjoukkojen jäsentä lisää.

Sapporon Chitosen lentokenttä suljettiin järistyksen vuoksi. Samoin kaikki paikallisjuna-, bussi- ja luotijunavuorot Sapporoon peruttiin. Viranomaisten mukaan alueella on jatkuva jälkijäristysten vaara.

Maanjäristys tapahtui samoilla alueilla, joita hirmumyrsky Jebi runnoi aikaisemmin tällä viikolla. Maanjäristykset ovat tavallisia Japanissa. Heinäkuussa Osakassa maanjäristys tappoi viisi ihmistä ja yli 350 loukkaantui. Maaliskuussa vuonna 2011 Tyynenmeren pohjassa tapahtunut erittäin voimakas maanjäristys sai aikaan tsunamin, joka vaati tuhansia uhreja.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti