Lounais-Häme

Japanilaiset matkailijat ovat harventuneet Lapissa, tilalle tullut kiinalaisia

Kittilä
30.09.2018, 03:35

Kotimaa

Japanilaisten matkailijoiden yöpymiset Lapissa ovat hiipuneet viime joulukuusta lähtien. Tilastokeskuksen mukaan japanilaisten matkailijoiden yöpymiset ovat laskeneet kaikkina kuukausina Lapissa tänä vuonna.
Trendi on ollut laskeva jo useita vuosia, kun taas kiinalaisten matkailijoiden yöpymiset Lapissa ovat kasvaneet jo kymmenen vuotta.
Koko kulunut kesämatkailukausi oli koko maassa pettymys kaikkien ulkomaalaisten matkailijoiden suhteen.
Japanilaisten matkailijoiden vähenemistä selittää muun muassa kova kilpailutilanne, arvioi Rovaniemen matkailumarkkinointiyritys Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.
– Japanilaisten ja kiinalaisten kaupantekokulttuurit ovat erilaisia. Kiinalaiset ostavat matkakiintiöitä nopeasti ja aggressiivisesti, ja silloin Lapin rajallisesta kapasiteetista jää vähemmän myytävää varovaisemmille japanilaisille.
Muutkin arktiset maat kuten Islanti, Kanada ja Norja tarjoavat revontulimatkoja japanilaisille turisteille.
– Norja on kova kilpailija Suomelle, Kärkkäinen sanoo.
Hintatietoisuus voi selittää osan aasialaismatkailijoiden Lapin-matkailun muutoksesta. Tutkimuspäällikkö Juho Pesonen Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksesta arvioi, että japanilaiset voivat olla kiinalaisia hintatietoisempia.
– Kiinalainen nouseva keskiluokka näyttää mielellään varallisuuttaan. Japanilaisilla ei ole sellaista tyyliä, Pesonen sanoo.
Matkailuyritykset pyrkivät olemaan nojaamatta yhteen kansallisuuteen. Useita hotelleja Lapissa ja muualla Suomessa pyörittävä Lapland Hotels pyrkii kansallisuuksien tasapainoon konsernitasolla.
– Yksittäisissä hotelleissa kuitenkin voi välillä olla 80 prosenttia yhtä kansalaisuutta, sanoo toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic