Lounais-Häme

Japanin järistysuhrien etsinnässä taistellaan aikaa vastaan

Tokio
07.09.2018, 10:14

Ulkomaat

Japanissa pelastustyöntekijät käyvät epätoivoista kamppailua aikaa vastaan, kun he yrittävät löytää eloonjääneitä eilisen maanjäristyksen ja sitä seuranneiden maanvyörymien jäljiltä. Yli 20 ihmistä on edelleen kateissa Atsumassa maan pohjoisosassa, missä vuorenrinne romahti järistyksen seurauksena.
Tähän mennessä järistyksen ja maanvyöryjen tiedetään vaatineen ainakin 18 ihmisen hengen.
– Olemme kuulleet, että ihmisiä on edelleen loukussa mudan alla, joten teemme töitä kellon ympäri löytääksemme heidät, mutta pelastustyöt ovat vaikeita, valitti pelastustöihin osallistuva Japanin itsepuolustusjoukkojen sotilas.
Viranomaiset uskoivat saavansa sähköjä palautettua päivän aikana niin, että sähköttömien kotitalouksien määrä pienenee liki 1,6 miljoonasta runsaaseen puoleen miljoonaan. Järistyksen pahoin vaurioittaman lämpövoimalan korjaamisen arvellaan kestävän viikon, joten muun muassa sairaaloille toimitetaan generaattoreita sähkön tuottamista varten.
Junayhteydet Hokkaidoon on saatu osittain palautettua ja Sapporon lentokentän kiitoradoista osa on käytössä. Sen sijaan jalkapallon ystävyysottelu Japanin ja Chilen välillä jouduttiin perumaan, koska liikenneyhteyksiä ei saatu tyydyttävään kuntoon.
Järistys oli voimakkuudeltaan 6,6 ja sattui Hokkaidon saarella. Maanjäristys tapahtui samoilla alueilla, joita hirmumyrsky Jebi runnoi aikaisemmin tällä viikolla.
Maanjäristykset ovat tavallisia Japanissa. Heinäkuussa Osakassa maanjäristys tappoi viisi ihmistä ja yli 350 loukkaantui. Maaliskuussa vuonna 2011 Tyynenmeren pohjassa tapahtunut erittäin voimakas maanjäristys sai aikaan tsunamin, joka vaati tuhansia uhreja.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic