Lounais-Häme

Japanin tulvissa kuollut yli 150 - pelastajat etenivät ovelta ovelle Kurashikin kaupungissa

Tokio
10.07.2018, 18:18

Ulkomaat

Japanin tulvissa on kuollut ainakin 156 ihmistä, maan hallitus kertoo. Voimakkaan tulvinnan kohteeksi joutuneessa Kurashikin kaupungissa pelastajat etenivät päivän aikana ovelta ovelle etsien veden saartamia ihmisiä sekä mahdollisia kuolonuhreja. Kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa.
– Tarkastamme jokaisen talon siltä varalta, että niiden sisällä on loukkuun jääneitä ihmisiä. Tiedämme kisaavamme aikaa vastaan, mutta teemme kaikkemme, paikallinen viranomainen kommentoi uutistoimisto AFP:lle.
Vaikka sateet ovat hellittäneet, tulvavedet jatkoivat paikoin etenemistään tiistaina. Uusi evakuointikäsky annettiin Fuchun kaupungissa Hiroshiman alueella. Myös maanvyöryjen vaara jatkuu monin paikoin.
Tulvien uhreiksi ovat joutuneet erityisesti ikääntyneet, kertoo AFP:lle pelastusoperaatioihin osallistuva palomies Hideto Yamanaka.
– Pelkään, että yksin asuneet vanhukset eivät onnistuneet pakenemaan. Fyysisesti heikot eivät poistuneet paikalta tarpeeksi nopeasti, Yamanaka sanoi.
Pelastajat jatkavat työskentelyään iltaan asti, mutta vielä ei ole päätetty, jatketaanko operaatiota myös yön yli.

Helle ja hengitysongelmat lisähaasteina

Pelastustyöntekijät pääsivät etenemään aiemmin saavuttamattomissa olleille alueille, kun sateet maanantaina hellittivät. Torstaina alkaneet ennätysmäiset rankkasateet ovat koetelleet erityisesti Japanin keski- ja länsiosia.
Osalla tulva-alueista kärsitään myös tukalasta kuumuudesta. Lämpötila on paikoin kohonnut 35 asteeseen. Helle koettelee hätämajoituksessa tai vahingoittuneissa taloissa majailevia selviytyjiä.
Kurashikissa ongelmia on aiheuttanut myös tulvaveden jälkeensä jättämä hienojakoinen maa-aines, joka on kuivuttuaan alkanut pöllyämään. Alueella liikkuvien oli käytettävä hengityssuojia tai pyyhkeitä välttääkseen tomun hengittämistä.
Kokonaisia kyliä on jäänyt tulvaveden alle, ja maanvyöryt ovat murskanneet taloja ja tuhonneet teitä. Pelastustöihin on hälytetty yli 70 000 pelastustyöntekijää, poliisia ja sotilasta. Käytössä on myös 700 helikopteria.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti