Lounais-Häme

Japanissa kaatosateiden takia kuollut ainakin 48 ihmistä - ennätysmäiset sateet ovat koetelleet saarivaltion keski- ja länsiosia

Tokio
08.07.2018, 10:31

Ulkomaat

Japanissa ainakin 48 ihmistä on kuollut kaatosateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyöryissä, kertoo hallinnon tiedottaja. Kuolonuhrien määrän oletetaan vielä nousevan. Paikallismedia on kertonut, että kuolonuhreja on yli 60, minkä lisäksi kymmeniä ihmisiä on kateissa.
Satojen ihmisten on kerrottu myös loukkaantuneen, ja kymmeniä koteja on tuhoutunut täysin. Sadevedet ovat myös vallanneet kokonaan joitakin kyliä, joiden asukkaat ovat kiivenneet katoille turvaan odottamaan apua.
Ennätysmäiset sateet ovat koetelleet saarivaltion keski- ja länsiosia. Pelastustöihin on hälytetty kymmeniätuhansia pelastustyöntekijöitä, poliiseja ja sotilaita. Japanin pääministerin Shinzo Aben mukaan pelastustöihin osallistuvat taistelevat tällä hetkellä aikaa vastaan ja monen ihmisen turvallisuus on edelleen takaamatta. Hallitus on pääministerin mukaan perustanut kriisiryhmän koordinoimaan pelastustehtäviä.
Yli kahdellemiljoonalle ihmiselle on annettu evakuointimääräys, mutta määräys ei ole pakollinen, joten ihmisiä on jäänyt koteihinsa alueilla, joissa tulvavedet tekevät tuhojaan.
Japanin ilmatieteen laitos antoi tänään korkeimman tason varoituksen kahdelle uudelle alueelle. Tosin samalla säävaroitus poistettiin joiltakin seuduilta, joissa sateet laantuivat.

”Alueemme muuttui valtamereksi”

Esimerkiksi Hiroshiman alueen pikkukaupungissa Miharassa tuhot paljastuivat, kun sateeseen tuli tauko. Moni seudun maantie muistutti tänään mutaista jokea, jossa vesi juoksee paikalleen hylättyjen autojen lomassa.
– Alueemme muuttui valtamereksi, kuvaili 82-vuotias Nobue Kakumoto.
Tulvivilla seuduilla muun muassa kaivettiin pois teiden päältä maanvyörymiä. Ne ovat tehneet ajokelvottomiksi myös sellaisia maanteitä, joiden ajoradalle vesi ei ole jäänyt pysyvämmin.
– Teemme pelastustyötä kellon ympäri. Yritämme myös palauttaa toimintaan infrastruktuuria kuten vesihuoltoa ja kaasuyhteyksiä, kertoi Hiroshiman prefektuurin viranomainen Yoshihide Fujitani.
Japanissa nyt meneillään oleva katastrofi on maan pahin sateisiin liittyvä kriisi sitten vuoden 2014. Tuolloin ainakin 74 ihmistä kuoli kaatosateiden aiheuttamissa mutavyöryissä Hiroshiman seudulla.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic