Jari Aarniota kuullaan käräjillä kadonneista tietolähteistä

Helsinki
13.11.2018, 02:14

Kotimaa

Helsingin käräjäoikeudessa kuullaan tänään Helsingin huumepoliisin ex-päällikköä Jari Aarniota poliisijohdon virkarikosjutussa.
Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi tuhosi tietolähteet rekisteristä viime vuosikymmenen vaihteessa, minkä jälkeen tietolähteet jätettiin vuosikausiksi rekisteröimättä. Syyttäjä pitää tätä lainvastaisena ja vaatii Aarniolle ehdollista vankeutta virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Syytteet kiistävä Aarnio on todennut, että säännökset ovat olleet epäselviä ja huumepoliisia on turha syyttää. Aarnion puolustuksen mukaan syytteeseen kirjattuna tekoaikana ei ole ollut voimassa mitään lakia, asetusta, määräystä tai ohjetta, joka olisi riittävän tarkkarajaisesti velvoittanut rekisteröimiään tietolähteet.
– Aarnio on poistanut rekisteristä tiedot niistä tahoista, jotka vaativat, että heitä koskevat tiedot rekisteristä poistetaan. Aarnio ei ole laiminlyönyt huolehtia siitä, että Helsingin poliisilaitoksen yleisimmin käyttämät tietolähteet rekisteröidään, hänen kirjallisessa vastauksessaan todetaan.

Aarnio kertoi syyksi riskin paljastumisesta

Aarnio kertoi poistaneensa tietolähteet sen jälkeen, kun vuosikymmenen vaihteessa alettiin tutkia, ovatko muun muassa KRP:n virkamiehet toimineet oikein huumerikostutkinnan yhteydessä tehdyssä valeostossa.
– Oli olemassa selvä riski heidän henkilöllisyytensä paljastumisesta, mikä asettaisi heidät itsensä merkittävään vaaraan, Aarnion vastauksessa todetaan.
Tietolähteiden valvomattomaan käyttöön liittyy esimerkiksi riski tietolähteen käyttämisestä suojakilpenä. Rikollinen poliisi voisi esimerkiksi väittää kanssaan asioivaa rikollista tietolähteekseen. Toisaalta poliisi voisi katsoa lähteensä tekemiä rikoksia läpi sormien. Ilman dokumentointia siitä, mitä tietolähteiden kanssa on tehty ja mitä varten, on toiminnan laillisuutta vaikeaa arvioida jälkikäteen.
Virkasyytteessä on myös entistä ja nykyistä poliisijohtoa, jotka syyttäjän mukaan laiminlöivät tietolähdetoiminnan valvonnan.
Kaikki syytetyt kiistävät syytteet.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic