Lounais-Häme

"Järjen köyhyyttä", "en näe mitään järkeä" – ravintoloitsijoilta tyrmäys alkoholilaille

Uusi alkoholilaki muovaa ravintolamaailmaa monissa pienissä asioissa, kuten aukioloajoissa, juomien myymisessä ravintolasta ulos sekä mainonnassa.

Jatkossa ravintola voi jatkaa anniskelua aamuneljään asti pelkällä ilmoituksella aluehallintovirastoon. Samalla ilmoituksella voi pitää ravintolaa auki halutessaan aamuviiteen saakka. Aiemmin yli puoli kahteen jatkuneeseen anniskeluun vaadittiin erillinen hakemus.

-Onhan se todella kiva, kun saa pidentää aukioloaikoja pelkällä ilmoituksella, eikä tarvitse tehdä lupahakemuksia aina uudestaan vuoden tai kahden välein. Asioita on puskettu kuitenkin läpi hirveällä kiireellä, ja kaikki tuntuu olevan vielä kesken, kun esimerkiksi ilmoituskaavakkeet eivät taida olla valmiita, forssalaisen ravintola Kultajyvän toinen yrittäjä Marja Kuru sanoo.

-En jaksa uskoa, että tällä olisi taloudellisia vaikutuksia meille. Jos lupaprosessi samalla halpenisi, se olisi tietysti hyvä, mutta tervetulleempaa ravintolan kannalta olisivat veronkevennykset, somerolaisen ravintola Hämeenportin Jaska Sévon pohtii.

Sévon sanoo, että Hämeenportin kannalta parhaimmat kohdat uudessa alkoholilaissa ovat jo vuoden vaihteessa voimaan astunut happy hour -mainonnan vapautuminen sekä byrokratian vähentyminen, kun luvanhausta siirrytään ilmoittamiseen.

-Taloudellisesti nämä ovat todella marginaalisia juttuja, Sévon toteaa.

Urjalalaisen Rodeo Barin Rami Harju toteaa, että lain taloudellisia vaikutuksia on vielä mahdotonta arvioida, mutta uskoo muutoksessa olevan hyviä puolia.

-Tarkoituksenamme on pidentää pääsiäisen tienoilla aukioloaikojamme neljään asti viikonloppuisin, nyt olemme olleet auki kolmeen, Harju sanoo.

Myös Kultajyvä ja forssalainen ravintola Wiksbergin Krouvi ovat olleet viikonloppuisin kolmeen auki. Tällä hetkellä Kultajyvässä pohditaan ja kuunnellaan asiakkaiden mielipiteitä siitä, pitäisikö aukioloaikoja laajentaa.

-Lupa on hyvä olla takataskussa, mutta ainakaan vielä emme pidennä aukioloaikoja, Wiksbergin Krouvin Martti Juutilainen toteaa.

Mahdollisuus tarjoilla asiakkaille juomia neljään asti mutta silti pitää ravintolaa auki viiteen asti ei herätä ravintoloissa suuria hurraahuutoja. Juutilainen kuvailee ideaa ”järjen köyhyydeksi”.

-Henkilökohtaisesti en näe mitään järkeä siinä, että ravintola olisi auki viiteen. Viimeiset tunnit ovat kaikista kalleimmat työntekijöiden yö- ja sunnuntailisien takia, eikä tuloja olisi ollenkaan. Persnettoa siitä tulisi. Joku voi tietysti keksiä siihen viimeiselle tunnille jonkin tulonlähteenkin, mutta meille viiteen asti pitäminen ei sopisi, Kuru sanoo.

-Onneksi se on ravintolan valittavissa, pidetäänkö auki viiteen asti. Siitä tulisi vain hillittömät kulut. Nykyinen malli eli puoli neljältä valomerkki ja neljältä ulos toimii hyvin sekä asiakkaille että ravintolalle. Me emme todellakaan aio pitää auki viiteen asti auki, Sévon sanoo.

Asiakkaiden mahdollisuutta nauttia juomiaan ravintolassa viiteen asti on perusteltu muun muassa sillä, että ihmiset lähtisivät ravintolasta jatkossa porrastetummin, eikä enää tulisi samanlaista ruuhkaa neljän tienoilla. Harju ei tyrmää ajatusta Rodeon pitämisestä auki viiteen saakka.

-Tavallaanhan se vain helpottaa, kun tulee purkuaikaa lisää. Puoli tuntia on ollut aika tiivis aika tyhjentää baari tähän mennessä. Taloudellisestikaan se ei niin vaikuta, kun siivoamiseen on kuitenkin mennyt aikaa aiemminkin. Siivota voi neljän jälkeen, vaikka asiakkaita olisi vielä sisällä, Harju sanoo.

Uusi laki antaa myös mahdollisuuden myydä ravintolasta ulos juomia, mutta vain samoissa aika- ja vahvuuspuitteissa kuin vähittäiskaupatkin.

Ravintoloissa ei rajoitusten vuoksi uskotakaan muutoksen tuovan käytännössä lainkaan lisämyyntiä.

-Jollekin syrjäisemmässä sijaitsevalle ravintolalle tästä voi olla hyötyä, mutta taajamassa ei. Emme me pysty kilpailemaan hinnoissa kauppojen kanssa, Kuru toteaa.

-Panimoravintoloille se voi olla hyvä, mutta meille ei vaikuta. Lisäksi siihenkin vaadittaisiin lupa, emmekä me ainakaan ala hakemaan sitä, Sévon toteaa. FL

Uusi alkoholilaki kokonaisuudessaan voimaan

  • Uusi alkoholilaki astui osittain voimaan jo 1.1., mutta kokonaisuudessaan se tuli voimaan 1.3.
  • Ravintolat voivat nyt myydä alkoholia myös mukaan, mutta vain enintään 5,5-prosenttisia juomia aikavälillä 9-21.
  • Ulosmyyntiin on haettava lupa.
  • Alkot voivat jatkossa olla auki tunnin pidempään eli kello 21:een asti maanantaista perjantaihin.
  • Enää ei ole erillisiä A-, B- ja C-lupia, vaan yhdellä anniskeluluvalla saa anniskella kaikkia alkoholijuomia.
  • Ravintolan anniskeluajan jatkaminen kello 1.30:n jälkeen ei enää tarvitse erillistä lupaa.
  • Jatkossa ravintolat saavat pidentää anniskeluaikaansa kello 4:ään asti ilmoitettua asiasta ensin aluehallintovirastolle.Anniskeluajan jatkamisen saa aloittaa kolmen viikon päästä ilmoituksesta. Ilmoittamisen voi aloittaa maaliskuun alusta, joten ensimmäiset ravintolat voivat alkaa anniskella neljään kolmen viikon päästä. Kun aiemmin ravintolan piti olla viimeistään kello 4 tyhjä asiakkaista, nyt juomia voi nauttia ravintolassa kello 5:een asti.
  • Ravintolassa tulee olla jokaisessa työvuorossa yksi täysi-ikäinen vastuuhenkikö, mutta alkoholia voi jatkossa anniskella vastuuhenkilön valvonnassa 16 vuotta täyttäneet.
  • Niin sanottu happy hour -mainonta on sallittu ravintoloille 1.1.2018 lähtien.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti