Lounais-Häme

Järjestätkö juhlia viikonlopuksi? – Viimetipan ideoita tarjoiluun

Monessa kodissa juhlitaan tänä viikonloppuna valmistujaisia. Maa- ja kotitalousnaiset vinkkaavat, mitä kannattaa ottaa huomioon tarjoilussa.
Perinteiden mukaan lettinisua on aina oltava hämäläisessä kahvipöydässä sekä mahdollisesti myös maustekakkua ja makoisia pikkuleipiä. Kuva: Esko Tuovinen
Perinteiden mukaan lettinisua on aina oltava hämäläisessä kahvipöydässä sekä mahdollisesti myös maustekakkua ja makoisia pikkuleipiä. Kuva: Esko Tuovinen

 

 

Maa- ja kotitalousnaiset suosittelevat kattamaan juhlapöytään sesongin herkkuja. Käsillä olevan satokauden raaka-aineet ovat maultaan parhaimmillaan ja myös edullisia. Alkukesän luonnonantimia ovat esimerkiksi raparperi ja luonnonyrtit kuten nokkonen, vuohenputki, kuusenkerkkä tai ketunleipä. Monia luonnonyrttejä voi käyttää myös koristelussa, samoin kuin syötäviä kukkia, kuten vaikkapa sarviorvokkeja tai krasseja.

Muista, että kukkakaupoissa myytävissä kukissa saattaa olla torjunta-ainejäämiä, joten niitä ei voi tarjota. Samoin luonnonyrttien käytössä tulee olla tarkkana, jotta poimii varmasti syötäväksi kelpaavia, luvallisia kasveja. Esimerkiksi kuusenkerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Juhlaviikonloppu on hyvä hetki tyhjentää myös pakastimet edelliskesän marjoista tai riistasta sekä kellarit hilloista. Pakastetut tai kuivatut sienet kannattaa käyttää ennen seuraavaa satokautta.

Viimehetken muistilista

Maa- ja kotitalousnaiset suosittelevat kattamaan kahvipöydän niin, että ensin voidaan ottaa lautaselle suolaisia tarjottavia ja sen jälkeen pullaa, kahvikakkua, pikkuleipiä ja täytekakkua tai kääretorttua. Noutopöydän päähän tai viereiselle pöydälle laitetaan esille kahvi- ja teekupit.

Ennen juhlien alkua kannattaa ottaa huomioon myös seuraavat seikat:

-Löytyykö kotoa riittävästi astioita, ottimia ja riittävän suuri kahvinkeitin? Vuokraa tai lainaa tarvittaessa. Esimerkiksi monilla Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistyksillä on vuokrattavia astiastoja.

-Riittääkö kodin kylmäsäilytystila? Järjestä jääkaappi mahdollisimman tyhjäksi ennen juhlia. Vie kakkuja tarvittaessa naapuriin tai hanki muutamia styroksinen kylmälaukku ja riittävästi kylmävaraajia.

-Mikäli tarjoat lämpimiä ruokia, huolehdi, että myös niiden säilyttäminen lämpimänä onnistuu.

-Huomioi erityisruokavaliot. Isoissa juhlissa on syytä varautua siihen, että vegaaneille, keliaakikoille ja laktoosi-intoleranteille löytyy noutopöydästä jotain syötävää. Erityisruokavalioita voi tiedustella kutsuvierailta myös etukäteen.

-Alkumalja kuuluu moniin juhliin. Kuohuviini on perinteinen vaihtoehto, mutta nykyään on saatavilla myös kotimaisia, alkoholittomia kuohujuomia. Alkoholiton vaihtoehto täytyy joka tapauksessa olla aina tarjolla.

-Hanki juhlapäivälle apuvoimia, jotta ehdit myös itse nauttia juhlista ja seurustella vieraiden kanssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic