Lounais-Häme Forssan seutu

Järjestösilta kaipaa uusia tukipilareita – Järjestökoordinaattorin pesti loppuu, joten uusia aktiiveja tarvitaan mukaan

Tulevaisuus on arvoitus, kun koordinaattorin pesti päättyy loppuvuodesta. Aktiivisia toimijoita tarvitaan lisää. Virkeitten keski-ikäisten rinnalle toivotaan nuorta voimaa.
Forssan seudun Järjestösillan puheenjohtaja Kirsi Koivu ja järjestökoordinaattori Niina Salo-Lehtinen miettivät, miten silta voisi jatkossa toimia. Muutoksia on tulossa, kun järjestökoordinaattorin pesti loppuu syksyllä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seudun Järjestösillan puheenjohtaja Kirsi Koivu ja järjestökoordinaattori Niina Salo-Lehtinen miettivät, miten silta voisi jatkossa toimia. Muutoksia on tulossa, kun järjestökoordinaattorin pesti loppuu syksyllä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun Järjestösilta tasapainoilee suurten asioiden äärellä. Järjestökoordinaattori Niina Salo-Lehtisen pesti päättyy vuoden lopussa Meidän Häme -hankkeen myötä ja avoinna on, missä muodossa toiminta jatkuu.

– Yksi vaihtoehto on, että Järjestösillasta perustetaan rekisteröity yhdistys. Hallitukseen tarvittaisiin tarpeeksi innostuneita ja motivoituneita ihmisiä. Toinen vaihtoehto on jatkaa nykyiseen tapaan, mutta ilman palkattua työntekijää. Riskinä on, miten silta toimisi pelkkien yhdistysaktiivien voimin. Työnjako aktiivien kesken menee joka tapauksessa uusiksi, Järjestösillan puheenjohtaja Kirsi Koivu Forssan seudun hengitysyhdistyksestä kertoo.

Ennen kuin perustamiseen lähdetään, pitäisi Salo-Lehtisen mielestä miettiä tarkoin, mikä on toiminnassa oleellista ja onko sitoutuneita riittävästi.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on Järjestösillan toiminnan perusajatuksena, mutta…

– On mietittävä tosi tarkkaan, mihin tarpeeseen Järjestösilta vastaa. Strateginen yhteistyö on ollut toiminnan lähtökohtana ja perusajatuksena olla puhtaasti edustuksellinen. Haluaako Järjestösilta olla jatkossa lausuva ja kantaaottava taho vai jotain muuta.

Koronan vuoksi rahoitusta tuskin järjestyy

Hämeen Setlementti ry hakee toimintaan jatkorahoitusta STEA:lta eli sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta. Koronan vuoksi Veikkausvoittovarojen kautta tulevan tuen saaminen nykyistä vastaavin resurssein on todella epätodennäköistä.

– Vaikka kunnilla ja kuntayhtymillä on tiukat taloudelliset ajat toivoisin, että ne voisivat suunnata painotuksiaan uudelleen, jotta toiminta saisi jatkua. Se tukisi myös kuntien lakisääteistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä, Salo-Lehtinen esittää.

– Poikkeusoloissa järjestöt ovat turvallisuus- ja valmiussuunnittelun näkökulmasta alihyödynnettyjä, vaikka juuri niiltä löytyy ruohonjuuritason tietoa ilmiöistä ihmisten arjessa. Psykososiaalinen puolella yhdistyksillä on hyvät valmiudet vaikuttaa, kun joku pahoinvointi-ilmiö tipahtaa käsiin, hän tähdentää.

Vireiden keski-ikäisten joukkoon kaivataan innokkaita nuoria

Jatkuu toiminta miten tahansa, niin Järjestösilta tarvitsee uusia aktiivisia toimijoita. Mukaan haluttaisiin laajempi ja kattavampi kirjo eri toimialoja, kun nyt mukana on pääasiassa sote-järjestöjä. Toimintaan kaivattaisiin esimerkiksi lasten, nuorten ja perheiden asioita ajavia tahoja, taide- ja kulttuurialan sekä ympäristö- ja luontoalan yhdistyksiä.

– Taistelemme edelleen ennakkoluuloja vastaan. Ihmiset epäilevät mitä teemme ja onko toiminnastamme hyötyä. Olemme taho, joka tekee yhteistyötä hyvinvointikuntayhtymän, kuntien, seurakuntien ja muiden yhdistysten suuntaan, Kirsi Koivu kertoo.

Valtaosa yhdistyksissä touhuaa omissa pienissä piireissään. Järjestösilta tarjoaa väylän uudistumiseen, kouluttautumiseen ja rajat rikkovaan yhteistyöhön.

– Mitä vaan yhdistystoimintaan liittyvää voi kysyä. Otamme selvää ja autamme eteenpäin esimerkiksi rahoitusta ja apurahaa koskevissa kysymyksissä.

Koivu kaipaisi vireiden keski-ikäisten kansoittamaan toimintaan mukaan nuorta, ennakkoluulotonta ja rohkeasti uuteen suhtautuvaa väkeä.

– Tarjoamme kanavan verkostoitua ja tutustua muihin toimijoihin sekä kehittää yhteistoimintaa. Suuria määrärahoja tapahtumiin ei tarvita, kun niitä voidaan rakentaa yhdessä vaikka eri toimialojen järjestöjen kesken.

Nuorille tuttuja ovat vain somessa näkyvät järjestöt

Järjestösiltaan ei ole tarkoitus koota mukaan kaikkia mahdollisia yhdistyksiä, vaan mukaan lähtevän yhdistyksen edustajan toivotaan välittävän viestiä aktiivisesti muille saman alan toimijoille. Tällä hetkellä mukana on epäsäännöllisesti noin 10 järjestöä.

– Edustajista voisi hyvin sopia saman toimialan kesken. Meillä on kuitenkin iso potentiaali tehdä tavoitteellista ja eheää työtä kumppanuudessa julkisen sektorin kanssa. Pienellä porukalla emme oikein voi ottaa mandaattia omiin käsiimme, Niina Salo-Lehtinen muistuttaa.

Järjestökentän uskottavan viestinviejän ja edunvalvojan rooli vaatisi ennen kaikkea sitä, että yhdistyksiä olisi mukana kattavasti eri toimialoilta.

Näkyvyys ja tunnettavuus eivät ole Kirsi Koivun mukaan paikallisten yhdistysten vahvuus. Yli 70 nuorella teetetyn kyselyn mukaan parhaiten tunnetaan ne, jotka ovat somessa. Vain harva on.

– Yhdistysten jatkuvuuden kannalta tähän olisi hyvä tulla muutos. Olemme tässäkin yhdistysten tukena. FL

Järjestösilta avaa väyliä yhdistysten yhteistyöhön

Forssan seudun Järjestösilta aloitti joulukuussa 2017 Meidän Häme -hankkeen kylkiäisinä osana valtakunnallista Järjestö 2.0 -ohjelmaa.

Aluksi toimittiin nimellä järjestöyhteistyön tiimi. Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen tavoin nimi Järjestösilta otettiin käyttöön Forssan seudulla vuoden 2019 alussa.

Hämeen Setlementti ry:n STEA:lta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) saaman avustuksen turvin Järjestösiltaa on vetänyt päätoimisesti järjestökoordinaattori Niina Salo-Lehtinen.

Silta toimii Forssan, Jokioisten, Tammelan, Ypäjän ja Humppilan alueilla.

Tavoitteena on kehittää ja tehostaa yhteistyötä järjestöjen, kuntien, oppilaitosten, sote-alan ja seurakuntien välillä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta.

Silta haluaa olla järjestökentän viestinviejä ja edusvalvoja kunnallisella ja maakunnallisella tasolla.

Järjestösilta järjestää koulutuksia yhdistystoimijoille ja ylläpitää meidänhäme.fi -nettisivustoa, jolla kaikki seudun yhdistykset voivat esitellä toimintaansa ja kertoa tapahtumistaan.

Silta on tehnyt esityksiä ja lausuntoja yhdistyskenttää ja niiden jäsenistöä koskevista asioista sekä ajanut yhdessä tärkeiksi koettuja asioita.

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic