Lounais-Häme

Järkivihreä ideakilpailu tuotti komean sadon

 

Järkivihreyttä on lapioitu Forssan seudulla kaikkiin mahdollisiin laareihin ainakin koko 2010-luvun ajan. Julkisen sektorin ja yritysten ohella tavoitteisiin halutaan saada sitoutumaan myös jokainen kuntalainen. Ja se on tehtävistä kaikkein haastavin.

Näin totesi Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä Järkivihreän ideakisan palkintojenjakotilaisuudessa. Kynnystä madaltamaan on järjestetty vuosien varrella jos vaikka mitä, mutta tällä kertaa tärppäsi. Syyskuussa käynnistettyyn ideakilpailuun tuli ehdotuksia ennätysmäärä, yhteensä 25.

Hämeen ammattikorkeakoulussa Alueelliset järkivihreät innovaatiot -hanketta vetävä Laura Vainio kertoo kilpailun olleen positiivinen yllätys sekä määrän että laadun suhteen.

-Ideoita lähettäneiden joukossa oli paljon meidän kestävän kehityksen opiskelijoita, mikä on todella hyvä juttu. Kaikki ideat eivät tietenkään lähde lentoon, mutta hankkeen puitteissa niitä voidaan edelleen kehittää eteenpäin, Vainio kannustaa.

Kilpailussa ideoita palkittiin kahdessa sarjassa. Jokamiesluokka oli tarkoitettu aktiivisille kansalaisille, bisnesluokka yritysten ideoille. Bisnesluokkaan ideoita tuli kaksi, joista palkittiin helsinkiläisten Melinda Ylismaan ja Anna Svartströmin biohajoava hyttysverkko.

-Idea lähti liikkeelle siitä, että markkinoilla on todella vähän biohajoavia tekstiilejä. Suurin osa on synteettisiä. Rakastuimme molemmat banaanikuituun materiaalina. Sitten keksimme, että se sopisi mainiosti hyttysverkkoon, Ylismaa kertaa.

Kuitu valmistetaan banaaniviljelmiltä jäävistä jätteistä, eli idea palvelee kiertotalouden ja resurssiviisauden periaatteita paremmin kuin hyvin.

-Kun näimme mainoksen ideakilpailusta, totesimme, että kaikki kriteerit sopivat meidän ideaamme. Uskon, että saamme kilpailun kautta tarvitsemaamme tukea, jotta tuote saadaan markkinoille, Ylismaa sanoo.

Biohajoava hyttysverkko on tuotekehitysvaiheessa. Ehkä se ei vielä ensi juhannuksena suojaa mökin oviaukkoa, mutta Ylismaa ja Svartström toivovat, että viimeistään sitä seuraavana kesänä.

Hiukan raakileempi idea on jokamiesluokassa palkittu Ruokarinki-mobiilisovellus. Idean takana ovat Forssassa toista vuotta kestävää kehitystä opiskelevat Emmi Lokka, Emilia Leppänen ja Rami Pennanen.

-Emme uskalla paljastaa ideastamme vielä ihan hirveästi, sillä haluamme tosissamme testata, onko siitä mihinkään. Perusajatus on kuitenkin se, että kuluttaja saisi kännykkään ladattavalla sovelluksella tietoa ruuan alkuperästä ja sen kulkemasta reitistä, Lokka muotoilee.

Kolmikon idea syntyi kilpailun innoittamana. He ovat innoissaan siitä, että raati näki ideassa potentiaalia. Mobiilisovelluksen tekniseen toteuttamiseen he tarvitsevat ulkopuolista apua, mutta sisältöön heillä olisi annettavaa.

-Opinnot ovat varsinkin tällä lukukaudella antaneet meille juuri sitä tietoa, jota sovellus pitäisi sisällään, Pennanen kertoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti