Lounais-Häme Ypäjä

Jarmo Sirén kirjoitti elämänsä kulun kirjaksi – Amurin poika tunnetaan Ypäjällä toimineesta lipputankotehtaastaan

Jarmo Sirén tunnetaan Ypäjällä toimineesta YPÄ-tuote oy:stä, joka oli Pohjoismaiden johtava lipputankotehdas.
Ypäjäläinen Jarmo Sirén kertoo elämäntarinansa kirjoittamassaan kirjassa, jonka nimi on Kuva: Lassi Puhtimäki
Ypäjäläinen Jarmo Sirén kertoo elämäntarinansa kirjoittamassaan kirjassa, jonka nimi on Amurin poikia. Kirjan nimi tulee siitä, että Sirén on kotoisin Tampereen Amurista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Amurin poikia on tuore kirja, joka kertoo ypäjäläisen yli-insinöörin Jarmo Sirénin elämäntarinan. Sirén tunnetaan Ypäjällä toimineesta YPÄ-tuote oy:stä, joka oli Pohjoismaiden johtava lipputankotehdas.

Sirénin itsensä kirjoittama ja kustantama kirja ilmestyi parahiksi, kun Sirén täyttää 12. kesäkuuta 75 vuotta. Kirjassa on 607 sivua ja 500 valokuvaa.

– Kirjoitin kirjaa kolme vuotta eli runsaat tuhat päivää. Kirjaa ei ole tarkoitettu myyntiin vaan lasteni ja lastenlasteni luettavaksi. Yhtenä syynä kirjan kirjoittamiseen oli, että olin vuonna 2016 syövän takia kurkunpääleikkauksessa. Tarinan kertominen ei enää onnistunut puhumalla, joten ajattelin, että voin tehdä sen kirjoittamalla. Nykyään pystyn puhumaan proteesin avulla, Sirén sanoo.

Sirén kuvaa kirjaansa elämänsä kulkukirjaksi. Se ei ole elämäkerta, joita Sirénin mukaan tehdä vain kuuluisuuksista ja joilla on ulkopuolinen toimittaja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Amurin poikia -kirja kertoo Jarmo Sirénin elämäntarinan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Amurin poikia -kirja kertoo Jarmo Sirénin elämäntarinan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sirénin kirja jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäinen jakso kuvaa lapsuutta ja nuoruutta Tampereen Amurissa ja opiskelua insinööriksi.

– Lapsuuteni oli hienoa aikaa. Olen sanonut, että meillä ei ollut lapsuudessani mitään, mutta silti meiltä ei puuttunut mitään. Nuoruusvuodet olivat rikkaita. Harrastin purjehdusta Näsijärvellä ja partiota, Sirén sanoo.

Viidennen polven finlaysonilainen

Kirjan toinen jakso on aktiiviaika, joka jakaantuu kahtia. Sirén oli insinöörinä vieraan palveluksessa, ja sen jälkeen yrittäjänä omassa yrityksessä. Kolmas jakso kuvaa sitä, kun hän joutui sairaseläkkeelle.

– Olen viidennen polven finlaysonilainen. YPÄ-tuote perustettiin vuonna 1976, ja työskentelin sitä ennen tekstiiliteollisuudessa Finlaysonilla Tampereella ja Forssassa. Lisäksi tein työuraani Ruotsissa, Sirén kertoo.

Ypäjään Sirén tutustui ensimmäisen kerran vuonna 1974.

– Sanoin Forssan Finlaysonin työnjohtajalle, että on tulossa komea viikonloppu, mutta kesämökkini Tampereella on kaukana. Työnjohtaja sanoi tietävänsä lähempänä olevan kesämökin, joka on Ypäjällä. En ollut kuullut Ypäjästä aiemmin, mutta menimme Varsanojalla sijaitsevalle kesämökille työnjohtajan kanssa ja teimme siitä kaupat saman tien. Kesämökin pihasta puuttui lipputanko, jonka tein itse ja siitä lipputankojen valmistus käynnistyi, Sirén kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jarmo Sirénin Ypäjällä sijaitsevan kodin pihalta löytyy luonnollisesti myös lipputanko. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lipputankojen valmistus alkoi aluksi naapurin navetassa. Myöhemmin yritys sai omat toimitilat Ypäjän teollisuusalueelle.

– Teimme aluksi sata lipputankoa vuodessa. Toiminta laajeni ja parhaimmillaan lipputankoja valmistui vuodessa 25 000 ja töissä oli enimmillään 50 henkilöä.

Vaikeudet eivät lamaannuta

Lipputankoja meni myös vientiin, ja YPÄ-tuote oli Ypäjän suurimpia työllistäjiä. Sirén palkittiin Vuoden yrittäjänä Ypäjällä vuonna 1988.

– 1990-luvun lamavuodet olivat vaikeat, Sirén kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jarmo Sirén viettää 75-vuotissyntymäpäiviään 12. kesäkuuta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jarmo Sirén viettää 75-vuotissyntymäpäiviään 12. kesäkuuta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sirén pystyi kuitenkin realisoimaan YPÄ-tuotteen, jonka Flagmore osti vuonna 1997.

– Minulla on resilientti luonne. Mitä vaikeampaa on, sitä aktiivisemmin pusketaan eteenpäin eikä lamaannuta, Sirén sanoo.

Sirénillä ja hänen Raili-vaimollaan on kaksi poikaa, Tommi ja Teemu, ja kuusi lastenlasta. Poikiensa kanssa Jarmo Sirén perusti Ypäjälle aurausviittoja valmistavan Plastiset oy:n. Pojat pyörittävät tällä hetkellä yritystä, joka tekee nykyään myös lipputankoja. FL

Jarmo Sirén juhlii 75-vuotissyntymäpäiviään 12. kesäkuuta perhepiirissä. Syksyllä pidetään mahdollisesti isommat juhlat.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic