Lounais-Häme

Järvien ja pohjavesien pinnat alhaalla Hämeessä – Kevätsateet voisivat auttaa

Viime kesän kuiva sää näkyy edelleen vedenkorkeuksissa. Pohjavesipintojen nousuun tarvittaisiin kevätsateita.
Hämeen ely-keskus arvioi, että vedenpinnat Hämeessä jäävät alkukesällä keskimääräistä alemmaksi. Arkistokuva. Kuva: Juhani Karvonen
Hämeen ely-keskus arvioi, että vedenpinnat Hämeessä jäävät alkukesällä keskimääräistä alemmaksi. Arkistokuva. Kuva: Juhani Karvonen

Hämeen ely-keskuksen mukaan vedenkorkeudet useimmissa järvissä ja joissa ovat lähellä kevään korkeimpia tasojaan tai lähteneet jo laskuun kevään huipuistaan. Kevättulvat jakautuivat vähintään kahteen huippujaksoon ja jäivät pääosin selvästi keskimääräistä pienemmiksi.

Joidenkin järvien vedenkorkeudet ovat edelleen paikoin tavanomaista alempana viime vuoden kuivan kesän jäljiltä.

Esimerkiksi Loimijoen ja Puujoen kevättulvahuiput jäivät tänä vuonna keskimääräistä pienemmiksi ja Hauhon reitin Iso-Roinevesi on noin 30 senttimetriä keskimääräistä alempana ajankohtaan nähden.

Hämeen ely-keskus arvioi, että vedenkorkeudet monissa järvissä saattavat jäädä alkukesällä keskimääräistä alemmaksi, sillä sääennusteiden mukaan sademäärät ovat jäämässä tänä keväänä pieniksi.

 

Pohjavedenpinnat ovat laskeneet Hämeessä viime keväästä lähtien aina tämän vuoden maaliskuuhun asti, jolloin lumien sulaminen käänsi pohjavedenpinnat nousuun. Tästä huolimatta pohjavedet ovat Hämeessä noin 20-30 senttimetriä ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella.

Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla pohjavedet ehtivät laskea yli 60 senttimetriä. Maaliskuusta huhtikuulle nousua on ollut noin 20 senttimetriä.

Lammin Tullinkankaan pohjaveden seuranta-asemalla pohjavedenpinnat humahtivat jopa 130 senttimetriä alaspäin. Lumien sulaminen nosti pohjavedenpintaa noin 40 senttimetriä.

Sulamisvedet muodostavat pohjavettä vielä jonkin aikaa, mutta jotta pohjavedenpinnat nousisivat ennen kesää pitkänajan keskiarvon tuntumaan, tarvitaan loppukevääksi sateita.

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic