Lounais-Häme

Jäsenäänestyksestä hurja liittymispiikki vasemmistoliittoon

Puolueen puheenjohtajasta käytävä neuvoa-antava jäsenäänestys on saanut aikaan liittymispiikin vasemmistoliittoon.

Puolueeseen on pelkästään alkuvuoden aikana liittynyt noin 800 uutta jäsentä.

Vasemmistoliiton järjestö- ja kunnallissihteeri Mikko Koikkalaisen mukaan viimeaikaista jäsenvirtausta selittää puheenjohtajasta käytävä neuvoa-antava jäsenäänestys.

– Varsinkin nuorempi polvi on selvästi ollut innostunut jäsenäänestyksestä, Koikkalainen kertoo.

Koikkalaisen mukaan puolueen jäsenmäärän kasvu yllätti myös viime vuonna. Vuonna 2015 puolueeseen liittyi noin 1 100 uutta jäsentä.

Ryntäys alkoi hallitusohjelmasta

Virta alkoi Koikkalaisen mukaan jo eduskuntavaalien alla. Varsinainen ryntäys koettiin siinä vaiheessa, kun pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen hallitusohjelma julkistettiin.

Vasemmistoliiton jäsenkirjan hankkimista on Koikkalaisen mukaan perusteltu yhteiskunnan yleisellä oikeistolaistumiskehityksellä.

Yhden vuoden jäsensaldoksi tulee siten noin 1 900 uutta jäsentä.

– Vaikka puolueen kokonaisjäsenmäärä ei ole noussut, on jäsenkunnassa koettu hirveän iso uusiutuminen, Koikkalainen sanoo.

Hän ei ihmettelisi, vaikka kyseessä olisi suurin yksittäisen puolueen jäsenmäärän uudistuminen.

Vasemmistoliiton jäsenmäärä on viime vuodet pysytellyt 10 000 henkilön tuntumassa. Jäsenkunnassa on kaksi ikätrendiä, nuoret aikuiset ja suuret ikäluokat. Samaan aikaan, kun jäseniä poistuu vanhemmasta päästä, niin tilalle uusia ja nuorempia.

– Vasemmistoliitosta on tullut 30–40-vuotiaiden nuorten aikuisten puolue suurten ikäluokkien lisäksi.

Paavo Arhinmäen valinta puheenjohtajaksi 2009 loi ilmiölle pohjaa, Koikkalainen sanoo.

Neuvoa-antava alkaa toukokuussa

Vasemmistoliitto valitsee kesäkuussa Oulussa pidettävässä puoluekokouksessa uuden puheenjohtajan seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi. Arhinmäki ilmoitti viime marraskuussa, ettei ole enää käytettävissä.

Puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen, kansanedustaja Li Andersson ja kansanedustaja Jari Myllykoski.

Puolueen puheenjohtajasta käytävään jäsenäänestykseen saavat osallistua kaikki puolueeseen maaliskuun loppuun mennessä liittyneet. Jäsenmaksu pitää kuitenkin olla maksettu ennen vappua.

Postiäänestys järjestetään 15. toukokuuta ja 3. kesäkuuta välisenä aikana. Neuvoa-antavan jäsenäänestyksen tulokset julkistetaan 6. kesäkuuta.

Puolueessa on käyty keskustelua siitä, pitääkö jäsenäänestyksen olla sitova, kun lopullisen valinnan tekevät kuitenkin puoluekokousedustajat.

Puoluehallitus ei ole linjannut asiaa, mutta vasemmistosta kerrotaan, että poliittinen paine neuvoa-antavan noudattamiseen on kova.

Pekonen ja Andersson ovat kertoneet sitoutuvansa jäsenäänestyksen tulokseen. Myllykoski puolestaan on painottanut myös puoluekokousedustajien sananvaltaa asiassa.

Puoluekokouksessa valitaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien lisäksi uusi puoluesihteeri. Varapuheenjohtajakisaan ovat toistaiseksi ilmoittautuneet puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen, kansanedustaja Matti Semi ja nuorisotutkija Veronika Honkasalo.

Nykyinen puoluesihteeri Marko Varajärvi jättää tehtävät. Hänen tilalleen ovat tarjolla tarjolla ex-kansanedustaja Risto Kalliorinne, insinööri Irma Taavela, tutkijatohtori Sinikka Torkkola, tutkija Joonas Leppänen ja tiedottaja Niko Peltokangas.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti