Lounais-Häme

Jäsenmäärä kasvussa ja kassa kunnossa

Forssa

Yleisseurojen aika ei ole ohitse. Vaikka yhden lajin erikoisseurat ovat vallanneet alaa viime vuosikymmeninä, yleisseuroille on kentällä yhä tilaa. Ainakin jos ne ovat hyvin hoidettuja.

Tammelan Ryskeen uudella puheenjohtajalla Ville Peltosella on antaa esimerkki läheltä. Sataa vuotta lähentelevä Ryske on elämänsä vireessä.

Ryskeen talous on kunnossa ja jäsenmäärä hurjassa kasvussa. Kannatusjäsenet mukaan lukien seuralla on lähes 750 jäsentä. Vielä muutama vuosi sitten jäseniä oli 500.

– Jalkapallo ja yleisurheilu ovat paisuneet, muut lajit ovat pysyneet stabiileina. Jäsenmäärä on muutamassa vuodessa kasvanut tosi paljon, mikä näkyy ihan arkitekemisessä. Seuran organisaatiota on jouduttu muokkaamaan, kertoo Peltonen.

Yleisseuroilla on resursseja ja tarjota jäsenille erilaisia vaihtoehtoja. Ryskeessäkin on kuusi jaostoa; edellä mainittujen jalkapallon ja yleisurheilun lisäksi seurasta löytyvät hiihto-, voimailu, lentopallo- ja kuntojaostot.

– Meillä voi harrastaa ympärivuotisesti. Vaikka talvella hiihtoa ja kesällä yleisurheilua.

Nykyisin forssalainen, mutta Tammelassa pitkään asunut Peltonen tuli Ryskeen toimintaan mukaan vuonna 2009, kun alueen voimailijat järjestäytyivät yhden seuran alle. Peltosella itsellään on vankka uintitausta, hän ui pitkään kilpaa Vesihelmen Uimaseurassa. Punttien nostelu alkoi aikoinaan uimisen oheisharjoitteluna.

Asioihin vaikuttaminen ja yhdistystoiminta ovat lähellä Peltosen sydäntä. Häntä ei tarvinnut ylipuhua ottamaan seuraavaa askelta varapuheenjohtajan paikalta varsinaiseksi puheenjohtajaksi.

– Haluan toimia ihmisten kanssa ja vaikuttaa asioihin. Tykkään puhua ja myös toteuttaa asioita.

Perinteikäs seura sai Peltosesta aktiivisen ja asioihin paneutuvan puheenjohtajan. Peltonen ei aio jumiutua kabinetteihin, vaan haluaa näkyä myös kentällä.

– Aion näkyä ja olla tavoitettavissa. Toivon, että ihmiset tulevat juttelemaan seura-asioista.

Vaikka Ryskeen asiat ovat hyvällä mallilla, haasteita riittää. Seuran kasvaminen on kasvattanut myös budjettia, eivätkä rahat ole nykyisessä taloudellisessa tilanteessa löysässä.

– Haluamme pitää harrastamisen edullisena. Se tuo haasteita varainhankitaan, yhteistyökumppanit ja talkootoiminta ovat arvossaan.

Ryske on onnistunut löytämään riveihinsä osaavia ja innokkaita vetäjiä. Toiminnan kasvettua tekijöitä tarvitaan yhä lisää.

– Ellei ole tekeviä käsiä, ei ole toimintaakaan. Tämä vaatii aikansa uhraamista, ammattia tästä ei kukaan saa itselleen.

Uusi puheenjohtaja on iloinen siitä, kuinka myönteisesti Tammelan kunta suhtautuu seuratoimintaan. Toiveita kuullaan ja asioita toteutetaan voimavarojen mukaan.

Liikuntakeskuksen ladut laitettiin juuri kuntoon ja ensi kesänä urheilukentälle saadaan tekonurmi, joka parantaa erityisesti lisääntyneen jalkapallotoiminnan puitteita. Toiveissa on saada hyppypaikat ja juoksuradat päivitettyä 2000-luvulle, joka mahdollistaisi isompien kilpailujen järjestämisen Tammelassa.

 

Sataa lähestyvä elämänsä kunnossa
Tammelan Ryske perustettiin toukokuussa 1921.Toiminta alkoi Riihivalkaman Ryske -nimellä.Vakiintui pian koko kunnan seuraksi.Nykyään seudullinen, lähes 750 jäsenen yleisseura.Ville Peltonen valittiin puheenjohtajaksi Jarkko Koivulan kauden jälkeen.Seurassa 13 hengen johtokunta ja kuusi jaostoa: hiihtojaosto, yleisurheilujaosto, jalkapallojaosto, voimailujaosto, lentopallojaosto ja kuntojaosto.Jalkapallo- ja yleisurheilujaostot kasvaneet parin viime vuoden aikana. Konsepti on toimiva, uusia jaostoja ei ole perusteilla.Vaikka seuralla on menestyneitä yleisen sarjan urheilijoita, toiminnan pääpaino on lasten ja nuorten harrastustoiminnan kehittämisessä.Tunnettuja Ryskeen urheilijoita ovat muun muassa Markku Perttula, Harri Huhtala, Paula Laakso ja Salla Koskela.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti