Lounais-Häme Helsinki

Jätä pallogrilli ja oma juhannuskokko sytyttämättä metsäpalovaroituksen aikana

Metsäpalovaroituksia odotettavissa ainakin osassa maata juhannuksena
Juhannuskokkoa ei saa eikä kannata sytyttää metsäpalovaroituksen aikana. Arkistokuva Jokioisten Vaulammilta, jossa vietettiin juhannusta kokkoa katsellen kesällä 2016. Kuva: Tapio Tuomela
Juhannuskokkoa ei saa eikä kannata sytyttää metsäpalovaroituksen aikana. Arkistokuva Jokioisten Vaulammilta, jossa vietettiin juhannusta kokkoa katsellen kesällä 2016. Kuva: Tapio Tuomela

Juhannusherkut voi saada grillattua, vaikka voimassa olisi metsäpalovaroitus. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) johtavan asiantuntijan Kari Telarannan mukaan kiinteä ja hormilla varustettu pihagrilli voi olla riittävän paloturvallinen metsäpalovaroituksienkin aikana.

–  Hormi johtaa kipinät riittävän korkealle, eikä metsäpalon vaaraa synny niin helposti, Telaranta perustelee.

Liikuteltavat grillit, kuten kertakäyttö- ja pallogrillit tai hormittomat grillit, on hyvä jättää käyttämättä, kun varoituksia on voimassa.

–  Esimerkiksi pallogrillistä tulee väkisin kipinöitä, kun sitä sytyttää ja avaa.

Metsäpalovaroituksen aikana Telarannan mukaan myös yleisillä, erikseen merkityillä grillipaikoilla voi ainakin periaatteessa valmistaa ruokaa. Tällöin kyseessä on yleensä esimerkiksi retkipaikan hormilla varustettu keittokatos.

–  Se on kuitenkin aina käyttäjän tapauskohtaisesti arvioitava, että onko leviämisvaaraa. Sytyttäjä vastaa, jos metsäpalo pääsee grillistä leviämään – vaikka olisikin kyseessä toisen grilli.

 

Unohda oma kokko, kun metsäpalovaroitus on voimassa

 

Avotulikielto varoituksien aikana koskee myös omaa juhannuskokkoa. Yleisölle tarkoitettuja kokkoja voidaan järjestää metsäpalovaroituksienkin aikana.

–  Tällaisista on sovittu erikseen pelastuslaitoksen kanssa, ja siellä on myös riittävät turvajärjestelyt, Telaranta sanoo.

Muulloin kokon sytyttäjän on hyvä muistaa, että avotulen sytyttäminen vaatii aina maanomistajan luvan.

Kokko on rakennettava palamattomalle alustalle, ja paikka on varmistettava tulen leviämisen varalta. Syttyvää kasvillisuutta täytyy poistaa niin kokon alta kuin sen ympäriltä. Huomioitava on myös tuulen suunta ja voimakkuus. Ilman valvontaa tulta ei saa jättää, ja palojätteet on sammutettava lopuksi vedellä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Kaisa Solinin mukaan ensi viikon epävakaisen sään takia on vielä aikaista sanoa, kuinka laajalle metsäpalovaroituksia annetaan Suomessa juhannuksena.

Ainakin maan eteläosissa on todennäköisesti juhannuksena alueita, joilla kokot jäävät polttamatta metsäpalovaroitusten takia.

–  Pohjoisen osalta on vielä vähän kiikun kaakun, Solin sanoo. STT

Uusimmat