Lounais-Häme

Jäteasemiin pääsee tutustumaan kohta etukäteen virtuaalisesti

Onko sinulle tullut joskus tunne, että voisit viedä enemmänkin erilaisia jätteitä jäteasemalle, mutta kun et oikein tiedä, mikä piste löytyy mistäkin ja miten siellä asemalla pitää toimia? Ja koska et halua pyöriä jäteasemalla tietämättömän oloisena, saatat jättää käynnin jäteasemalla väliin ja päästä eroon tavarasta toisella keinolla?

Jatkossa tähän mahdolliseen ongelmaan on luvassa helpotusta, sillä Hämeen ammattikorkeakoulun biotalousinsinööriopiskelijat ovat tehneet 360-kuvauskaluston avulla virtuaaliset esittelyt Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:n jäteasemista, jotta asiakkaat voivat tutustua niihin etukäteen. Neljä opiskelijatiimiä työsti esittelyn kahdeksasta jäteasemasta, joukossa Forssan, Someron ja jäteasemat.

-Kun Hämeen ammattikorkeakoululta otettiin meihin yhteyttä ja tarjottiin tällaista mahdollisuutta, se solahti heti. Tällä parannetaan asiakaspalveluamme, kun virtuaalikuvan perusteella asiakkaat saavat mielikuvan alueesta ja voivat selvittää esimerkiksi sen, tarvitaanko joissakin tilanteissa nostoapua tai miten pakata peräkärry lajittelua varten.

-Uskon tämän madaltavan kynnystä tulla meidän jäteasemille, sanoo tiedottaja Suvi Lehtinen Loimi-Hämeen Jätehuollosta.

Opiskelijatyöt esiteltiin maanantaina HAMK:n tiloissa. Lehtinen oli oikein tyytyväinen näkemäänsä, tosin pieniä viilauksia esittelyt vielä kaipaavat. Hän toivoo, että asemien virtuaaliesittelyt olisivat nähtävissä LHJ:n nettisivuilla vuodenvaihteesta lähtien.

Virtuaaliesittelystä löytyy googlen katunäyttöön verrattavaa virtuaalikuvaa jäteasemista lisätyllä sisältötiedolla. Esittelystä käy ilmi aseman perustiedot, kuten osoite, kartta, aukioloajat ja hinnasto. Näiden lisäksi tägien takaa löytyy LHJ:n yksityiskohtaisia ohjeita jätteiden käsittelyyn ja lajitteluun, minkä toivotaan lisäävän ihmisten tietoisuutta.

Virtuaaliesittely on tehty suomalais-amerikkalaisen Thinglinkin teknologialla.

Biotalousinsinöörien opinnot HAMK:n Forssan toimitiloissa käynnistyivät syyskuussa. Loka-marraskuun vaihteessa opiskelijat alkoivat työstää esittelyn sisältöä.

-Kyse on ensimmäisen kauden opiskelijoita ja koko biotalousinsinöörikoulutus on meillä uutta. Tämä oli helppo aihe lähteä liikkeelle ja Loimi-Hämeen Jätehuolto on tässä lähellä toimiva yritys. Opiskelijat vertasivat jäteyhtiöitä, eikä vastaavaa virtuaaliesittelyä löytynyt alan muista toimijoista, kertoo opettaja ja kehittämispäällikkö Johanna Salmia HAMK:lta.

Biotalousinsinööriopiskelijat työstävät parhaillaan uusia nettisivuja itselleen ja Jokioisten Elonkierrolle. Salmia toivoo yhteistyön LHJ:n kanssa jatkuvat ja lisää yhteistyötä seudun yrittäjien ja biotalousinsinööriopiskelijoiden kesken.

-Meiltä ja kestävän kehityksen oppilailta on lähdössä alueen yrittäjille kysely, jossa kartoitetaan yhteistyökuviota ja mahdollisia yhteisiä projekteja, Salmia kertoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti