Lounais-Häme Hämeenlinna

Jätehuoltoon liittymättömille talouksille voidaan langettaa uhkasakko

Tähän mennessä on lähetetty liittymiskehotuksia kirjeitse. Vetkuttelusta voi seurata uhkasakko.
Jätehuoltoon liittyminen on pakollista niin ympäri vuoden asuttuihin kuin vapaa-ajankiinteistöihin. Kuva: markku tanni

Jätehuoltoviranomaiset ryhtyvät ensi vuonna synäämään entistä tarkemmin läpi kiinteistöjä, jotka eivät ole liittyneet kunnalliseen jätehuoltoon.

Jätehuoltolautakunta Kolmenkierto on lähestynyt tänä vuonna 62 jätehuoltoon liittymätöntä kiinteistöä liittymiskehotuskirjeellä. Kirjeitä on lähetetty Hämeenlinnassa, Tervakoskella, Läyliäisissä ja Lopella sijaitseviin kiinteistöihin viime kesästä lähtien.

Myös Kiertokapula oy on lähestynyt osaa näistä kiinteistöistä kirjeellä ennen jätehuoltoviranomaisen toimia asiassa.

 

Liittymättömiä kiinteistöjä uskotaan olevan merkittävästi enemmän kuin mitä nyt on havaittu.

Jätehuoltoviranomainen lähestyy liittymätöntä kiinteistöä enintään kahdella kirjeellä, jonka jälkeen asia siirtyy valvontaviranomaiselle hallintopakkomenettelyä varten.

– Seurauksena viivyttelystä tai kieltäytymisestä liittyä jätehuoltoon, voi seurata uhkasakko.

Lue myös: Kotitalousjätteistä kierrätetään noin puolet – Tutkimuksessa mukana olleesta Forssasta ei saatu lukuja vielä viime vuodelta

 

Jätelain mukaan kaikkien vakituisten ja vapaa-ajan asuinkiinteistöjen on kuuluttava järjestettyyn jätehuoltoon. Liittymisvelvollisuus on kiinteistökohtainen, eikä siitä voida myöntää vapautusta.

– Syitä liittymättömyyteen on varmasti monia siitä alkaen, että kaikki eivät vieläkään tiedä, että myös vapaa-ajankiinteistö pitää liittää jätehuoltoon. Osa asukkaista on hoitanut jätehuollon kuljettamalla jätteet itse jätteidenkäsittelyalueille tai polttamalla niitä. Jotkut ovat jättäneet liittymättä osoittaakseen mieltään, Ala-Könni kertoo.

Ala-Könni arvioi, että keskimääräiset, ympärivuotisesti asutun omakotitalon jätteenhoitokulut ovat hieman yli sata euroa vuodessa. Päälle tulee jäteastian vuokra tai ostokustannukset.

– Summa vaihtelee paljonkin riippuen siitä, kompostoiko kiinteistönomistaja maatuvaa jätettä ja miten usein jäteastia tyhjennetään. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic