Lounais-Häme

Jätetyn kissan kohtalo on julma

Alkukesän tilanne on ollut melko hyvä.

-Luontoon jätettyjä kissoja on saatu melko hyvin kiinni esimerkiksi loukuttamalla, kertoo Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen (JESY) puheenjohtaja Anne Skyttälä-Rasila.

Loukku on pitkähkö häkki, jonka perälle laitetaan ruokaa ja vettä. Kun kissa menee syömään, häkin luukku sulkeutuu. Loukut tarkastetaan päivittäin, jopa monta kertaa päivässä. Villiintyneen, aran tai sairaan kissan kiinni saaminen muilla keinoilla ei välttämättä onnistu.

Hyvää tarkoittavat ihmiset voivat kuitenkin aiheuttaa vahinkoa.

-Olemme loukuttaneet villikissoja Humppilan suunnalta, vanhalta kiinteistöltä, joka on ollut hoitamattomana pitkään. Tontin ja talon ostaja huomasi, että siellä on villiintynyt kissapopulaatio. Nyt joku on vienyt sieltä loukkumme, toteaa Skyttälä-Rasila harmissaan.

Hän arvelee, ettei viejä ole ymmärtänyt, että kissoja yritetään auttaa.

-Siellä on puolikarvattomia, surkeassa kunnossa olevia kissoja, joilla voi olla kapi.

Populaatioita syntyy, kun leikkaamaton kissa jää ulos. Hallitsemattomasta lisääntymisestä seuraa sisäsiittoisia, sairaita yksilöitä, joiden luontoon jättäminen lisää vain kärsimystä.

-Sairas kissa ei pärjää ilman apua.

Anne Skyttälä-Rasila kertoo, että kissanpentuja otetaan usein, kun ne ovat ilmaisia.

-Se on niin kiva ottaa lapsille kesäksi.

Hän toteaakin, että kissanpennun pitäisi aina maksaa jotakin.

-Jos kissa on ilmainen, se on arvoton. Hinta on oltava, ettei pentuja otettaisi niin helposti.

Syksyllä palataan kaupunkiin eikä voida ottaa kissaa kotiin.

-Siinä tapauksessa kissa pitää ottaa mukaan ja toimittaa meille tai löytöeläinkotiin, neuvoo puheenjohtaja.

Mökille jätetty kissa yrittää etsiä asutusta, pesiytyy tyhjiin rakennuksiin ja villiintyy. Pentu ei tule toimeen yksin, eikä aikuinenkaan enää pakkasten tultua.

Ensimmäiseksi paleltuvat korvat, joissa iho on ohut. Kissa syö mitä sattuu, saa sisäloisia ja sairastuu. Narttukissa on aika nopeasti tiineenä, ja jos se elää talven yli, se jatkaa lisääntymistä.

Puheenjohtaja arvelee tilanteen hieman parantuneen yhdistyksen alkuajoista.

-Kesäkissojen ottaminen on varmaan kyllä vähentynyt viimeisen 20 vuoden aikana. Niistä usein soitetaan meille ja löytöeläinkotiin. Parannusta on tapahtunut siinä, että otetaan yhteyttä. Emme syytä emmekä ole vihaisia, mutta kissat täytyy saada pelastettua ennen pakkasia.

Syksy on ruuhka-aikaa.

-Ihmiset katselevat kissoja pihapiirissä ja ruokkivatkin, mutta soittavat meille vasta, kun pakkaset tulevat.

Jollei pihassa pyörivää kissaa aio ottaa kotiinsa, pitäisi ottaa heti yhteys eläinsuojeluun. Kissaa voi ruokkia, että se pysyy lähellä ja löydetään.

JESY järjestää kissat hoitoon ja pyrkii löytämään niille uuden kodin. Kissat myös leikkautetaan, madotetaan ja rokotetaan.

Yhdistyksen kampanja on myös tukenut kissansa leikkauttavia jo muutaman vuoden tarjoamalla tunnistussirun kaupan päälle.

-Me olemme ostaneet sirut ja eläinlääkärit tekevät hyväntekeväisyystyötä.

Eläinlääkärit Juha-Pekka Jalli Forssassa ja Maarit Koli Jokioisilla asentavat tunnistussirun leikkauksen yhteydessä ilmaiseksi.

Jos et tiedä, mitä tehdä tai keneltä kysyä, JESY:n päivystysnumero 0400-945 840 neuvoo kaikissa eläimiin liittyvissä pulmissa. FL

Mitä tehdä, jos lemmikki karkaa?
Pysy rauhallisena. Jos kiihdyt ja huudat, saatat ajaa lemmikkisi pois, koska se luulee sinun olevan vihainen. Jos lemmikki on juuri päässyt irti, kutsu sitä rauhallisesti ja iloisesti, kuin olisi tulossa jotain hauskaa. Koiralle saattaa toimia myös, jos lähdet juoksemaan muka karkuun. Koira voi juosta perääsi, ja kun pysähdyt tutkimaan jotakin, se tulee myös katsomaan.Karkurit.fi-sivusto neuvoo, että jos koira on jo karkumatkalla, sitä ei pidä kutsua huutamalla, mutta jos olette turvallisessa paikassa, voit käyttää tuttua sanontaa, joka merkitsee koiran saavan ruokaa tai makupalan.Ilmoita lemmikin katoamisesta moneen paikkaan. Karkurit-sivustolle voi laittaa ilmoituksen karanneesta ja löytyneestä lemmikistä sekä lemmikkihavaintoja. Ilmoita myös esimerkiksi Facebookin lemmikki- ja karkuriryhmiin sekä paikallisryhmiin. Muista myös paperiset ilmoitukset lähialueen ilmoitustauluille, puhelinpylväisiin ja muihin vastaaviin paikkoihin. Muista tarkistaa, onko lemmikistäsi havaintoja.Tarkat toimintaohjeet saat Karkurit-sivulta tai eläinsuojeluyhdistyksestä.Pyydä tuttuja ihmisiä ja koirakavereita mukaan etsimään. Lemmikkisi luottaa enemmän tuttuun koiraan, jonka kanssa on ystävälliset välit.Soita kaikkiin lähiseudun löytöeläinsuojiin ja anna yhteystietosi. Kerro millainen lemmikki on kadonnut, mistä ja milloin. Soita myös poliisilaitokselle, hätänumeroon vain vaaratilanteessa.Vastaa puhelimeen ja laita koputusääni päälle. Jos joku on nähnyt lemmikkisi, mutta puhelimesi on jatkuvasti varattu, hän ei välttämättä soita takaisin.

Uusimmat

Fingerpori

comic