Lounais-Häme

Jätevedet lilluvat nyt normien mukaan

Forssan jätevedenpuhdistamon laaja saneeraus- ja laajennushanke valmistui ajallaan kesäkuun loppuun mennessä.

-Puutelistaa on vielä olemassa, mutta perusprosessi toimii jo laajennetussa kokoonpanossaan. Ympäristöluvan mukaan rakennustöiden pitikin olla valmiit tämän kuun loppuun mennessä, vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen Forssan vesihuoltolaitoksesta toteaa.

Työn alla on vielä esimerkiksi automaatiopuolen kaapelointeja sekä pihan asfaltointi. Kaiken pitäisi olla Paakkosen mukaan valmista ennen syyskuun jälkitarkastusta.

Saneerausten ja laajennusten myötä Forssan jätevedenpuhdistamo pääsee vuoden 2017 alussa kiristyneisiin käsittelyvaatimuksiin.

Urakkaan kuului saneerausten lisäksi uuden, 7500 kuutiometrin ilmastusaltaan rakentaminen. Ilmastusaltaan lisäksi alueelle rakennettiin täysin uusina kohteina valvontarakennus, flotaatioallas sekä varavoimayksikkö, jonka voimin puhdistamo pystyisi toimimaan noin kymmenen vuorokautta sähköjen kadotessa.

Jätevedenpuhdistamolla myös uusittiin laitteistoa huomattava määrä, ja automaatiota on lisätty.

Suuritöinen prosessi meni sekä tilaajan että urakoijan mukaan niin suunnitellusti kuin mahdollista. Urakka toteutettiin kokonaisvastuurakennuksena (KVR), jossa urakoitsija vastaa niin suunnittelusta kuin rakentamisestakin.

Urakoinnista vastasi Rakennus Timo Pekka oy:n ja vesikäsittelyn prosessiosaaja Econet oy:n yhteenliittymä.

-Puhdistamo oli suunnitteluineen melko haastava prosessi, jossa oli meille paljon uusia elementtejä. Suunnittelua tehtiin töiden edetessä, mikä loi omat haasteensa. Lopulta kaikki meni yllättävänkin hyvin, Rakennus Timo Pekka oy:n toimitusjohtaja Timo Pekka kuvailee.

Haastetta loivat rakentajalle erityisesti suuret allaskokonaisuudet.

-Altaiden koko on aika mittava, ja niiden pitää luonnollisesti olla vedenpitäviä. Maapohja koko alueella ei ole myöskään kovin kantava, hakkasimme yhteensä kolme kilometriä paalua maahan, jotta altaat pysyvät paikallaan, Pekka naurahtaa.

Uusi ilmastusallas rakennettiin aivan vanhojen altaiden viereen. Pekan mukaan urakoitsijoilla ei ollut tietoa, millaiset perustukset vanhoissa altaissa oli.

-Seurasimme koko ajan hyvin tarkkaan, etteivät vanhat altaat lähde liikkumaan.

Vanhoja altaita saneeratessa kaikkea ei luonnollisesti voitu suunnitella ennakkoon.

-Töiden edetessä tuli tietenkin muutoksia suunnitelmiin. Esimerkiksi maan alla olevan kemikaalialtaan pinnoituksen kohdalla emme tarkkaan tienneet, mitä löydämme. Urakoitsija ei voinut laskea, kuinka suureen työhön pitää varautua, Paakkonen sanoo.

Kemikaalialtaan kohdalla pinnoituksen lisäksi urakoitsija teki pohja- ja alustatöitä, joista ei ennen urakkaa tiedetty, ja joita ei siksi ollut kirjattu myöskään tarjouspyyntöön. Prosessista tuli lisähintaa tilaajalle 50000 euroa.

Samantyyppisiä lisäkuluja, joita ei voitu ennakoida ja suunnitella, tuli Paakkosen mukaan yhteensä noin 400 000 euron edestä. Kokonaiskustannukset nousivat näin ollen noin 8,9 miljoonaan euroon. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic