Lounais-Häme Forssa

Jätevesiasiat kannattaa laittaa kuntoon nyt eikä ruuhka-aikaan – tasan vuosi aikaa uudistukseen

Siirtymäaika jätevesijärjestelmien kunnostamiselle loppuu tasan vuoden päästä. Intoa muutoksien tekemiseen on löytynyt vielä melko vähän. Viime tipassa ammattilaisten apua voi olla jo vaikea saada.
Littoisissa asuva Jaakko Lompo laittoi oman Forssassa sijaitsevan vapaa-ajanasuntonsa jätevesiasiat kuntoon tänä vuonna.

Jätevesijärjestelmien kunnostamiseen on aikaa nyt tasan vuosi, minkä jälkeen ympäristönsuojelulaissa määritelty siirtymäaika päättyy.

Ensi vuoden lokakuun lopussa päättyvä siirtymäaika koskee erityisen herkkiä alueita eli pohjavesialueita sekä alueita, jotka ovat alle 100 metrin päässä vesistöstä.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n (KVVY) ympäristöasiantuntija Lauri Sillantie kertoo, että kyselyitä jätevesien puhdistukseen liittyen on tullut heille kiihtyvällä tahdilla.

– Odotan, että kyselyitä tulee paljon vielä ensi kesänäkin. Toivoisin, että asiaa alettaisiin selvittää jo nyt. Talvellakin voi saattaa loppuun suunnitelma- ja paperityövaiheen, Sillantie sanoo.

Uudistuneessa asetuksessa on määrätty jätevesille tietyt puhdistusvaatimukset. Asetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä, jotka eivät sijaitse viemäriverkoston toiminta-alueella.

– Muutama jätevesiin liittyvä kohde meillä on syksyn aikana ollut, mutta mitään varsinaista kiirettä niiden kanssa ei ole tullut, koijärveläinen rakennusalan yrittäjä Heikki Tähtinen kertoo.

Tähtinen odottaa, että ensi vuonna ruuhkaa voikin jo olla.

– Niin se vähän joka asiassa tuppaa olemaan, että asiat jätetään viime tinkaan. Kannattaisi varautua ajoissa, koska näitäkään ei voi ihan kaupan hyllyltä hakea, Tähtinen toteaa.

– Mitä olen kuullut, niin suunnittelupuolella voi tosiaan tulla kiire. Jo loppukesällä asennuksia jouduttiin siirtämään, kun kaikkea ei ehditty tehdä, Sillantie kertoo.

Forssan rakennustarkastaja Jukka Laaksonen kertoo, että kaupungin rakennustarkastukselle tuotuja toimenpidelupahakemuksia liittyen jätevesiuudistuksiin on tullut melko vähän.

Jonkin verran Laaksonen kertoo käyneensä kohteissa, mutta yleisesti sillä rintamalla on ollut rauhallista.

– Pelkkiä jätevesijärjestelmien uudistamisia on tehty aika vähän. Monesti esimerkiksi maaseudulla saatetaan jätevesijärjestelmätkin ajan tasalle samalla, kun tehdään esimerkiksi laajennushanke, Laaksonen sanoo.

Laaksonen toteaa, että Forssa ei ole uudistuksen suhteen muutenkaan kiireisintä aluetta.

– Forssassa ei ole vesistöjä niin paljon kuin esimerkiksi Tammelassa. Jokusia pohjavesialueita meillä on asemakaava-alueen ulkopuolella, mutta viemäröinti on viety Forssassa hyvin pitkälle, Laaksonen sanoo.

Pohjavesialueita Forssassa on asemakaava-alueen ulkopuolella lähinnä Koijärven alueen pohjois- ja itäpuolella sekä Jokioisten rajalla lännessä.

Kaupungin rakennustarkastus ja ympäristöpuoli neuvovat ja ohjeistavat jätevesiuudistukseen liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi KVVY:llä on maksutonta neuvontaa vielä vuoden loppuun asti. Neuvonnan jatkuminen ensi vuonna on hankkeen loputtua vielä kysymysmerkki.

Siirtymäajan loputtua lain noudattamisen valvonta siirtyy kuntien vastuulle. Laaksonen uskoo, että ainakin Forssassa valvonnan toteuttaminen on mahdollista, koska kohteita ei ole kovin montaa.

– Nykyään siihen on järjestelmiä. Lisäksi kyselyillä ja selvityksillä tilannetta voidaan seurata, Laaksonen sanoo. FL

Jätevesijärjestelmä ei vaadi uudistusta…

…jos kiinteistöllä on jo jätevesijärjestelmä, joka täyttää säädökset (rakennuslupa on myönnetty vuoden 2004 jälkeen).

…jos kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä eli huussi.

…jos kiinteistön omistaja on syntynyt ennen 9.3.1943.

…jos kiinteistö kuuluu viemäriverkostoon.

…jos jätevesien määrä on huomattavan pieni tai kustannukset ovat kohtuuttomia.

Lähde: Ympäristöhallinto

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic