Lounais-Häme

Jätevesien käsittelyssä on sovellettavaa

Haja-asutuksen jäteveden käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui vihdoin tänä keväänä. Merkittävin muutos koskee puhdistusvaatimusten noudattamisen siirtymäaikoja.

Jos kiinteistö sijaitsee viemäriverkostojen ulkopuolella enintään 100 metrin päässä vesistöstä kuten järvestä, merestä, lammesta, joesta tai purosta tai on pohjavesialueella, on sen jäteveden käsittelyjärjestelmä kunnostettava 31.10.2019 mennessä.

Muilla alueilla järjestelmä on aikanaan uusittava puhdistusvaatimukset täyttäväksi, viimeistään kun kiinteistöllä tehdään vesijärjestelmien uusimista tai isompaa peruskorjausta.

Haja-asutusalueen mökkiläiset ja asukkaat ovat Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen (KVVY) Kanta-Hämeen kesäkiertueella kaivanneet tietoa mm. siitä, miten erityiset herkät alueet ja vähäinen käyttö määritellään ja miten määräyksistä voi poiketa.

Vastaava jätevesineuvoja Lauri Sillantie KVVY:stä on saanut vastailla, minkälainen jätevesijärjestelmä juuri kullekin olisi sopiva.

-Emme suosittele mitään tiettyä laitetta. Käymme aina läpi, mitä hyviä ja huonoja puolia ja haasteita eri järjestelmissä on.

Laissa ei määrätä käytettävää puhdistuslaitteistoa, vaan annetaan tavoiteltavat puhdistustehot prosenttilukuina.

Pihan mylläämisen laajuuden ja kertainvestoinnin kustannusten sijaan kannattaa Sillantien mukaan miettiä enemmän järjestelmän vuosikustannuksia ja huoltotarpeita. Niillä on painoa, kun kyse on hankinnasta 20–25 vuodeksi.

 

Kesämökillä jätevedenkäsittelyn ratkaisee varustelutaso. Perinteisillä kantoveden mökeillä riittää jätevesien maahanimeytys. Sähkötoiminen lämminvesivaraaja vaatii yleensä jo astetta parempaa ratkaisua.

Suihkun tai tiskikoneen pesuvesille varmin valinta on usein joko harmaavesisuodatin tai kunnollinen maaperäkäsittely. Vesivessan jätevedet on Sillantien mukaan helpointa johtaa umpisäiliöön tai korvata se toimintavarmalla kuivakäymälällä.

Mökeille ei ole yhtä patenttiratkaisua. Ratkaisu on sovitettava kiinteistön sijaintiin ja käyttöön. Kesämökin vedenkäsittelyn suunnitteluun tuo lisähaastetta se, että mökki voi olla pitkään tyhjillään ja sitten täynnä väkeä.

Kunnilla on lisäksi paikallisia määräyksiä, jotka koskevat mm. jätevedenkäsittelyä ja kuivakäymälöitä. Sillantie kehottaa ottamaan yhteyttä myös kunnan ympäristöviranomaiseen.

 

Jätevedenkäsittelyä kannattaa Sillantien mukaan miettiä siltä kantilta, että ratkaisu on lähiympäristön voitoksi/ häviöksi.

-Muuten voivat lähiojat haista tai kaivot olla vaarassa.

Jätevesineuvojana hän kokee, että jätevesilainsäädännössä painoivat poliittiset vaikuttimet eikä niinkään ympäristönsuojelu. Tärkeintä on, että ratkaisu syntyi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic