Lounais-Häme

Jätevesien puhdistusjärjestelmät kuntoon ennen marraskuuta – Hinta voi kohota tuhansiin euroihin

Lauri Sillantie auttoi jätevesiasioissa Tammelan kesätorilla vuonna 2017. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jos asut haja-asutusalueella, jätevesien puhdistamisen suhteen alkaa olla kiire. Uuden jätevesilainsäädännön mukainen siirtymäaika päättyy nimittäin 31.10.2019.

Toimenpiteitä vaaditaan heiltä, jotka asuvat pohjavesialueella tai jos kiinteistö sijaitsee vesistön läheisyydessä. Rajaksi on asetettu sata metriä.

Määräajan lähestyminen näkyi viime vuonna.

– Neuvonnalle oli tarvetta selvästi edellisvuosia enemmän, ympäristöasiantuntija Lauri Sillantie Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä (KVVY) kertoo

KVVY järjesti vuoden 2018 aikana yhteensä 43 yleisötilaisuutta ja neuvontapistettä kaikkiaan 26 kunnan alueella. Tilaisuudet tavoittivat yli 800 haja-asutusalueen asukasta ja mökkiläistä.

 

Marraskuun alusta alkaen lähes kaikissa ranta- ja pohjavesikiinteistöissä tulee olla jonkinlainen jätevesien puhdistusjärjestelmä.

– Ainoastaan ne kesämökit, jotka ovat kantoveden varassa, eivät tarvitse minkäänlaista järjestelmää, Sillantie tiivistää.

Järjestelmä tarvitaan aina, jos juokseva vesi tulee sisälle.

– Mitä korkeampi varustelutaso, sen tehokkaampi puhdistus tarvitaan. Selvitystyö on hyvä laittaa käyntiin talven aikana, jotta toteutukselle jää riittävästi aikaa, Sillantie suosittelee.

Kustannus kotitaloutta kohti voi olla useita tuhansia euroja, mutta vaihtelee suuresti varustelutasosta ja olemassa olevasta järjestelmästä riippuen.

Sillantie ei osaa sanoa, kuinka suurelta osin puhdistusjärjestelmiä on jo asennettu Kanta-Hämeeseen.

– Työtä kuitenkin riittää.

 

KVVY hakee avustusta neuvontatyön jatkamiseksi tälle vuodelle. Päätökset avustuksista saadaan kevättalvella.

– Puhelin- ja sähköpostineuvontaa tarjoamme kuitenkin kaiken aikaa, Sillantie kertoo.

Neuvoja voi kysyä myös kotikunnasta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

18.2.2020

Uusimmat