Lounais-Häme Lounais-Häme

Jätevesijärjestelmien loppukiri on käynnissä, aikaa on lokakuun loppuun

Määräaika koskee rantojen ja pohjavesialueiden kiinteistöjä. Muiden kohteiden jätevesiasiat voidaan laittaa kuntoon remonttien yhteydessä.
Lasse Willman tutustui Tammelan kesäasukaspäivässä haja-asutusalueen jätevesiasioihin. Opastusta tarjosi Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n Laura Virtanen, joka neuvoo perjantaina Ypäjällä ja Humppilassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lasse Willman tutustui Tammelan kesäasukaspäivässä haja-asutusalueen jätevesiasioihin. Opastusta tarjosi Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n Laura Virtanen, joka neuvoo perjantaina Ypäjällä ja Humppilassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Haja-asutusalueiden jätevesiasetusta on muokattu ja löysennetty useaan otteeseen, mutta nyt takaraja häämöttää. Ranta- ja pohjavesialueilla sijaitsevilla kiinteistöillä on aikaa puhdistusvaatimusten täyttämiseen lokakuun loppuun asti.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen projektiasiantuntija Laura Virtanen on kiertänyt neuvomassa Forssan seudun asukkaita jätevesiasioissa.

Yksi kysymys on ollut ylitse muiden: pitääkö meidän tehdä jotain?

– Varustelutaso määrittää sen miten jätevedet tulee käsitellä. Jos käytössä on vain kantovesi, veden käyttö on vähäistä ja varsinaista jätevedenkäsittelyjärjestelmää ei tarvita, Virtanen kertoo.

Laki velvoittaa kaikkia kiinteistönomistajia laatimaan selvityksen miten kiinteistön jätevedet käsitellään. Selvitys on säilytettävä kiinteistöllä ja se esitetään tarvittaessa valvontaviranomaiselle.

Luitko tämän: Perussuomalaiset virittävät paskalakikapinaa uudelleen: Putkonen: “Pakkomyydyistä sekundatuotteista rahat takaisin”

Vaikka mökillä ei lirisisi muu kuin käsitiski- ja saunavesi, sitäkään ei saa päästää suoraan vesistöön.

– Se imeytetään maahan. Jos rakennuksen varustelutaso on korkeampi ja käytössä on esimerkiksi lämminvesivaraaja tai tiskikone, jätevesi tulee käsitellä. Tähän soveltuu esimerkiksi maaperäkäsittely tai harmaavesisuodatin.

Vesivessa lisää luonnollisesti jäteveden käsittelyn tarvetta entisestään.

Jos rakennuksen jätevedenkäsittelyjärjestelmä on lainmukainen, muuta ei selvityksen lisäksi tarvitse tehdä.

– Tärkeää on muistaa huoltaa sitä, Virtanen muistuttaa.

Jätevesijärjestelmän arviointiin saa neuvoja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistykseltä (www.kvvy.fi) puhelimitse ja sähköpostilla lokakuun loppuun asti.

Neuvonta on maksutonta.

Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän ympäristötarkastaja Henna Moisander arvioi, että pääsääntöisesti jätevesijärjestelmän remontin ehtii vielä tehdä.

– Rakennusvalvonnan lupaprosessi ei ole meillä ruuhkautunut. Heinäkuussa ei myönnetä uusia lupia, mutta hakemuksia otetaan vastaan. Päätökset tehdään elokuun alkupuolella.

Noin 93 prosenttia forssalaisista on jo liittynyt viemäriin. Jokioisilla lukema on noin 44 prosenttia, Tammelassa noin 55, Humppilassa noin 60 ja Ypäjällä noin 65 prosenttia.

Urjalassa kannustetaan liittymään kunnalliseen verkkoon missä se vain on mahdollista.

– Rutajärven ympäristöön verkosto on rakennettu ja tarkoitus olisi ensi vuoden budjettiin varata määrärahaa rakentamiseen Urjalankylän koululta eteenpäin Kantalantien tuntumaan, kertoo yhdyskuntatekniikan rakennusmestari Osmo Hongisto.

Somero patistelee kirjeellä kiinteistönomistajiaan tarttumaan toimeen.

Määräajan lähestyminen on saanut kyselijät kunnissa liikkeelle.

– Suurin osa kysyjistä on ollut kantovedellisten mökkien omistajia, joiden ei tarvitse uudistaa jätevesien käsittelyä, Moisander lisää. FL

Jätevesineuvonnan kesäkiertue perjantaina 5. heinäkuuta Ypäjän Salen pihassa klo 10–12 ja Humppilan Salen pihassa klo 14–16.

Selvityksellä alkuun

Kiinteistön omistajalla täytyy olla selvitys kiinteistön jätevesijärjestelmästä ja sitä koskeva käyttö- ja huolto-ohje. Selvityksen ja ohjeen voi teetättää ammattilaisella tai tehdä itse.

Selvityslomake löytyy esimerkiksi kunnista tai ympäristöhallinnon verkkosivustolta.

Jätevesijärjestelmän uusiminen on luvanvaraista ja vaatii huolellisen suunnittelun.

Vesistöjen rannoilla tai pohjavesialueella olevien vakinaisen asumisen ja vapaa-ajan kiinteistöjen pitää saada jätevesijärjestelmänsä kuntoon

31.10. mennessä.

Kunnan toimivaltainen viranomainen voi myöntää kiinteistökohtaisen poikkeuksen määräajan noudattamisesta.

Muiden kiinteistöjen pitää kunnostaa jätevesijärjestelmänsä tiettyjen remonttien yhteydessä.

Haja-asutusalueilla sijaitsevien kiinteistöjen järjestelmää ei tarvitse uusia, jos kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä.

Kunnostusta ei tarvita, jos kiinteistö liitetään viemäriverkostoon tai toiminnalla on tarvittava ympäristölupa, tai kiinteistöllä on jo säännökset täyttävä jätevesijärjestelmä.

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic