Lounais-Häme

Jätevesilain siirtymäaika on nyt ohi – Samalla päättyi neuvontatyö myös Kanta-Hämeessä

Jatkossa kysymykset kannattaa osoittaa kunnalle.
Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdisys on järjestänyt viime vuosina neuvontatilaisuuksia. Kuvassa KVVY:n Laura Virtanen opasti Lasse Willmania Tammelan kesäasukaspäivässä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdisys on järjestänyt viime vuosina neuvontatilaisuuksia. Kuvassa KVVY:n Laura Virtanen opasti Lasse Willmania Tammelan kesäasukaspäivässä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lokakuun käännyttyä marraskuuksi päättyi viimeinenkin siirtymäaika ranta- ja pohjavesialueiden jätevesijärjestelmien puhdistusvaatimusten täyttämiselle. Haja-asutusalueiden ranta- ja pohjavesialueilla jätevesijärjestelmät on nyt oltava kunnossa. Muilla alueilla jätevesijärjestelmät tulee kunnostaa seuraavan suuremman remontin yhteydessä.

Kun siirtymäaika päättyi, päättyi myös Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen (KVVY) neuvontatyö.

KVVY on auttanut viimeisen vuosikymmenen aikana asukkaiden jätevesipulmien kanssa Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla sekä Kärkölässä ja Hämeenkoskella. Jatkossa asukkaat saavat ohjeita kunnan ympäristönsuojeluviranomaisilta ja rakennusvalvonnasta. Jos saneeraustarve on ilmeinen, kannattaa asukkaiden kääntyä suoraan jätevesisuunnittelijoiden puoleen.

 

Aiheesta aiemmin: Jätevesien puhdistusjärjestelmät kuntoon ennen marraskuuta – Hinta voi kohota tuhansiin euroihin

 

KVVY on vieraillut yli 8300 kiinteistöllä arvioimassa kiinteistön jätevesijärjestelmän kunnon ja saneeraustarpeet. Lisäksi yhdistys on neuvonut lähes 12 000 asukasta neuvontapisteillä, yleisötilaisuuksissa, työnäytöksissä sekä sähköposti ja puhelinneuvontana. Neuvontatyötä ovat rahoittaneet Hämeen ja Pirkanmaan ely-keskukset sekä vuosina 2008–2012 Maaseuturahasto.

Viimeisenä neuvontakesänä oli selkeästi havaittavissa, että erityisesti ranta-alueiden asukkaat aktivoituivat selvittämään oman jätevesijärjestelmänsä tilan. Lähes 40 järjestettyä neuvontatapahtumaa sekä sähköposti ja puhelinneuvonta tavoittivat kesän aikana yli 1600 asukasta.

KVVY:n neuvontasivusto kvvy.fi/jatevesi ja jätevesiosaajapankki kvvy.fi/jatevesi/osaajia/ säilyvät asukkaiden apuna vielä ensi vuoteen. Kuntakohtaiset yhteenvedot jätevesineuvonnasta löytyvät vesienhoito.kvvy.fi/vesientila -palvelusta.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic