Lounais-Häme

Jätitkö pyykinpesukoneen valvomatta päälle?– Viime vuonna syttyi 2500 sähköpaloa

Kuvaaja: Tapio Tuomela

Sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja sattui viime vuonna yli 2500.

Sähköpalojen suurin yksittäinen syy oli lieden valvomaton tai huolimaton käyttö. Sähköpaloissa menehtyi viime vuonna 11 ihmistä. Kuudessa kuolemantapauksessa palo alkoi sähköliedestä. Tiedot ovat peräisin Pelastustoimen PRONTO-rekisteristä.

 

Sähköpalon syynä usein huolimattomuus

Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä, esimerkiksi liedestä, kiukaasta, kylmälaitteesta, valaisimesta tai sähköasennuksesta.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistön mukaan sähkölaitteesta alkaneen palon syytä on usein ihmisen toiminta, eli huolimattomuus, käyttö- tai asennusohjeiden vastainen toiminta, huollon laiminlyönti tai laitteen vaurioituminen.

Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen vahingossa päälle, jolloin liedelle jäänyt ruoka tai palava materiaali on syttynyt tuleen.

Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen löylyhuoneessa sekä kiukaalle kuulumattomat esineet ovat tavallisimpia palon aiheuttajia.

 

Vältä sähköpalot oikealla toiminnalla

Tukesin mukaan sähköpaloja voi ehkäistä yksinkertaisilla toimilla.

Sähkölaitteita kannattaa valvoa aina kun ne ovat päällä. Esimerkiksi ruokaa laitettaessa liettä on syytä vahtia. Kiuasta tai pesukonetta ei kannata jättää päälle ja lähteä itse pois kotoa.

Tavara ei kuulu lieden päälle, eikä sauna ole tarkoitettu varastoksi. Kiuasta ei saisi käyttää apuna pyykinkuivaamisessa.

– Liesipalojen ehkäisemiseksi on olemassa myös teknisiä ratkaisuja, kuten liesiturvalaitteet, jotka katkaisevat automaattisesti virran liedestä. Sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saavat tehdä vain sähköalan ammattilaiset, Lepistö muistuttaa.

 

Uutena riskinä litiumioniakut

Tehokkaat litiumioniakut ovat yleistyneet kodin sähkölaitteissa ja koneissa. Li-ion-akkuja on esimerkiksi kännyköissä, tietokoneissa sekä sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Akkuja pitää ladata käyttöohjeen mukaisesti ja valvoa lataamista. Akut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti ja niitä on hankala sammuttaa.

Muista myös tarkistaa kodin palovaroittimien toiminta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti