Lounais-Häme

Jatkossa myös naiset pääsevät Helsingin Pörssiklubin jäseniksi - HS:n mukaan ensimmäinen nainen jätti jäsenhakemuksensa jo ennen äänestystä

Helsinki
08.11.2018, 21:31

Kotimaa

Myös naiset ovat jatkossa tervetulleita Helsingin Pörssiklubin jäseniksi, klubin jäsenet äänestivät torstaina kokouksessaan. Päätöksellä kumottiin vuonna 1997 tehty sääntömuutos, jonka mukaan hakijoiden pitää olla miehiä.
Koska kyseessä oli toinen äänestys, joka sääntöjen muuttamiseen tarvittiin, keskustelua asiasta ei enää juurikaan käyty.
– Tämä meni aika pitkälle suoraan äänestykseen, kuvasi klubin puheenjohtaja Finn Wardi STT:lle.
Helsingin Pörssiklubin hallituksen jäsen Juho Lipsanen sanoi Helsingin Sanomille, että yksi nainen jätti jäsenhakemuksen jo ennen lopullista äänestystä siitä, hyväksytäänkö naiset klubin jäseniksi. Lehden mukaan useat talouselämän vaikuttajat myös kertoivat ennen äänestystä, että kehottavat tyttäriään liittymään yhdistykseen, jos uudistus menee läpi.
Tänä vuonna klubin jäsenhakemuksia otetaan aiemmasta poiketen vastaan marraskuun loppuun asti. Hakijoiden anomukset käsitellään tammikuussa.

Tärkeä symbolinen merkitys

Osakesijoittamista edistävän Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ei usko, että päätöksestä seuraa välitöntä hakijaryntäystä.
– Luulen, että suurempi merkitys on varmasti sillä symbolisella merkillä, kun alkuperäisiin sääntöihin palataan. Tämä korostaa sitä, että pörssitoimintaan ei liity sukupuolirajoja. Naisia itseään ajatellen on varmasti hyvä asia, että jokainen voi olla mukana itseään kiinnostavissa verkostoissa, Lounasmeri arvioi.
– Ajattelen niin, että yhdistävänä tekijänä olisi tarkoitus olla kiinnostuksen kohteet ja se, millaisia henkilöt ovat. Siksi sukupuolirajaus on mielestäni älytön ja yhtä keinotekoinen kuin rajaaminen sen perusteella, olisiko henkilö oikea- vai vasenkätinen.
Pörssisäätiö muun muassa vuokraa Pörssiklubille sen käyttämiä tiloja.

Kannatus kasvoi edellisestä kokouksesta

Torstain kokouksessa annettiin 450 ääntä, joista noin 74 prosenttia puolsi naisten hyväksymistä jäseniksi. Toteutuakseen sääntömuutoksen piti saada taakseen vähintään kaksi kolmasosaa eli noin 67 prosenttia äänistä kahdessa perättäisessä kokouksessa.
Ensimmäinen naisten jäsenyyttä käsitellyt kokous pidettiin syyskuussa, jolloin ääniä annettiin 394. Silloin tuki naisten jäsenyydelle oli huterampaa: muutos sai taakseen 69 prosenttia paikallaolijoista eli juuri ja juuri riittävän enemmistön.
Luvut olivat vielä pienempiä yhdistyksen keväällä julkaiseman jäsenkyselyn mukaan. Silloin naisten jäsenyyttä kannatti vain noin 53 prosenttia kyselyyn vastanneista.
Pörssiklubi perustettiin vuonna 1910, mutta naiset rajattiin virallisesti pois jäsenyydestä vuonna 1997. Vaikka naisten jäsenyyttä ei säännöissä suoraan kielletty aiemmin, ensimmäiset hakijat kokeilivat onneaan vasta tuolloin.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005892773.html

STT

Kuvat:

Fingerpori

comic