Lounais-Häme Tammela

Jatkotarinaa videolla ja kotona olevien lasten tapaamista ulkona – Tammelan päiväkodit kehittävät uusia toimintoja

Tammelan varhaiskasvatuksessa on pidetty tiiviisti yhteyttä myös kotona oleviin lapsiin, mikä on koettu tärkeäksi sekä päiväkodeissa että kotona.
Päivähoitaja Mari Kangasniemi (vas.) päiväkoti Haituloista tapaa esikoulua käyvän Niilo Niemen kanssa kolme kertaa viikossa. Tapaamisen aikana äiti Anu Niemi käy esimerkiksi kaupassa. Kuva: Tapio Tuomela
Päivähoitaja Mari Kangasniemi (vas.) päiväkoti Haituloista tapaa esikoulua käyvän Niilo Niemen kanssa kolme kertaa viikossa. Tapaamisen aikana äiti Anu Niemi käy esimerkiksi kaupassa. Kuva: Tapio Tuomela

Kuten monessa perheessä, myös tammelalaisen Anu Niemen kotona on viime viikkoina ollut normaalia vilkkaampaa.

– Olen itse lomautettuna tällä hetkellä, minkä lisäksi kotona ovat seitsemänvuotias Niilo ja yhdeksänvuotias Sanni, Niemi kertoo.

Erityislapsi Niilo Niemi käy esikoulua päiväkoti Haituloissa, mutta tavalliset eskarikokoontumiset ovat hänen osaltaan jätetty toistaiseksi väliin. Niilo kuitenkin tapaa yhä kolme kertaa viikossa päiväkodin väkeä. Perjantaina Niilo kuvasuunnisti Tammelan liikuntakeskuksella yhdessä päiväkoti Haituloiden päivähoitajan Mari Kangasniemen kanssa.

Tammelan varhaiskasvatus on kehittänyt poikkeuksellisessa tilanteessa uudenlaisia toimintamuotoja, joista yksi on normaalisti päiväkodissa mutta nyt kotona olevien lasten tapaaminen puistoissa.

– Tapaamiset ovat erittäin tärkeitä Niilolle, kun on nyt tämä ”pöpötauti”, kuten meillä tätä kutsutaan, eikä pääse tavallisesti eskariin. Tapaamisten kautta arkeen saadaan vähän rutiinia, Niemi kertoo.

– Onhan tämä ollut lapselle suuri muutos, kun on niin paljon asioita, joita ei voi nyt tehdä.

 

Lue myös: Koronatilanne on sulkenut päiväkoteja Forssan seudun kunnissa – Välillä aikuisia on ollut enemmän kuin lapsia (FL 22.4.2020)

 

Tavoitteellista varhaiskasvatusta

Päiväkoti Taikatassun varhaiskasvatusyksikön vastaava Mia Kaseva kertoo, että myös päiväkodin henkilökunta on kokenut tapaamiset merkittävinä.

– Haluamme pitää yhteyttä perheisiin ja osallistua kasvatustyöhön myös poikkeuksellisessa tilanteessa. Samalla voidaan tehdä tavoitteellista varhaiskasvatusta ja edistää lapsen oppimista. Ja helpottavathan tapaamiset myös perheiden arkea, Kaseva kertoo.

Tapaamisten määrää on Tammelan varhaiskasvatusjohtaja Paula Laakson mukaan tarkoitus kasvattaa kunnan päiväkodeissa, mikäli niille koetaan tilausta. Nyt niitä on koko kunnassa vain muutamia viikossa.

– Tietysti yhteyttä pidetään perheiden toiveiden mukaan, mitään ei tuputeta eikä mihinkään pakoteta, Laakso sanoo.

Päiväkodit soitelleet koteihin

Tapaamisten lisäksi päiväkodeista on soitettu koteihin ja kysytty kuulumisia.

– Kovin montaa puhelua emme voi päivässä soittaa, koska haluamme käyttää puheluihin oikeasti aikaa, Kaseva kertoo.

Koteihin on myös lähetty päiväkodeista videoviestejä, ja jotkut eskareista ovat niihin myös vastailleet kotoa.

– Olen lähettänyt meidän eskareille kaksi videolle luettua jatkotarinaa. Meillä oli perjantaina myös ensimmäinen eskareiden Teams-kokous, jossa lapset pääsivät näkemään toisiaan ja samalla opittiin kapillaari-ilmiöstä.

Kaseva kertoo olevansa yhteydenpidosta itsekin hyvin ilahtunut.

– Kaikkein oudointahan tässä tilanteessa on juuri se, ettei kaikkia lapsia näe. On heitä jo ikävä. Tuntuu tosi hyvältä saada tietää heidän kuulumisiaan. FL

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic