Lounais-Häme Riihimäki

Jättimäinen munkkikorppikotka käväisi Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeen ensimmäinen munkkikorppikotka nähtiin Riihimäellä jo syyskuun alussa, mutta suomalainen petolintuasiantuntija Dick Forsman määritti linnun valokuvista vasta äskettäin. Kuva: Juha Mälkönen

Limingan seudulla äskettäin seikkaillut jättimäinen lintuharvinaisuus munkkikorppikotka pistäytyi menomatkallaan myös Kanta-Hämeessä. Birdlifen Tiira-lintutietopalvelun mukaan lintu havaittiin syyskuun alussa Riihimäen Sammalistonsuolla.

Havainnon tekivät paikalliset lintuharrastajat Hannu Hellstén ja Juha Mälkönen, ja laji määritettiin myöhemmin valokuvista. Kyseessä oli lajin ensivierailu Kanta-Hämeessä.

Jopa runsaan metrin mittainen munkkikorppikotka on Euroopan suurin päiväpetolintu, jonka siipien kärkiväli lähentelee kolmea metriä. Se pesii hyvin harvinaisena Etelä-Euroopassa, lähinnä Espanjassa.

 

Munkkikorppikotka on havaittu vain kaksi kertaa aiemmin Suomessa. Nyt nähty vieras havaittiin ensin syyskuun alussa Helsingissä, josta se siis jatkoi Riihimäen kautta matkaansa Limingan seudulle Oulun naapuriin. Muutaman päivän alueella viihtynyt lintu houkutteli paikalle satoja bongareita ympäri Suomea.

Birdlifen rariteettikomitea ei toistaiseksi ole tarkistanut ja hyväksynyt uusimpia havaintoja munkkikorppikotkasta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti