Jemeniin halutaan nopeasti apua - tärkeään satamakaupunkiin tulisi saada heti tulitauko

Sanaa
19.11.2018, 16:54

Ulkomaat

Jemeniin halutaan nopeasti humanitaarista apua. Britannian YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaille esittelemän päätöslauselmaehdotuksen mukaan tärkeään satamakaupunki Hodeidaan on saatava välitön tulitauko. Osapuolien on myös kahden viikon kuluessa poistettava kaikki esteet humanitaariselta avulta.
Jemenin hallitus aikoo osallistua ehdotettuihin rauhanneuvotteluihin Ruotsissa. Asiasta kertoo maan kansainvälisesti tunnustetun hallituksen ulkoministeriö.
Hallitus on ilmoittanut asiasta YK:n erityisedustajalle Martin Griffithsille. Tiedonannon mukaan hallituksen delegaatio matkustaa neuvotteluihin tavoitteenaan löytää poliittinen ratkaisu maan tilanteeseen.
Griffithsin on määrä vierailla Jemenin pääkaupungissa Sanaassa lähipäivinä keskustelemassa huthikapinallisten kanssa.
Aiemmat yritykset saada Jemeniin rauha ovat epäonnistuneet, viimeksi syyskuussa.

Korkea-arvoinen kapinallispomo vetosi

Korkea-arvoinen huthikapinallispomo on vedonnut liikkeen korkeimpaan johtoon sotatoimien keskeyttämiseksi Jemenissä. Vaikutusvaltainen huthijohtaja Mohammed Ali al-Huthi sanoo Twitterissä haluavansa kapinallisten lopettavan ohjusten ampumisen hyökkääviin maihin, jotta niillä ei olisi enää syytä jatkaa omia sotatoimiaan.
Lisäksi kapinallisten on hänen mielestään syytä keskeyttää ja lopettaa sota kaikilla rintamilla reilun ja kunniallisen rauhan saavuttamiseksi.
Vaikka al-Huthi on korkeassa asemassa huthikapinallisten keskuudessa, hänellä ei ole lopullista päätösvaltaa. Korkein johtaja on Abdul-Malik al-Huthi.
BBC kertoi aiemmin tänään, että huthikapinalliset ovat jo ilmoittaneet keskeyttävänsä liittouman vastaiset ilmaiskut.
Huthikapinalliset ovat pitäneet pääkaupunki Sanaata hallussaan vuodesta 2014. Taistelut kiihtyivät tämän kuun alussa, kun liittouma hyökkäsi uudelleen Hodeidan satamakaupunkiin.
Maailman terveysjärjestön mukaan lähes 10 000 ihmistä on kuollut Jemenissä sen jälkeen kun Saudi-Arabia aloitti hyökkäyksensä maaliskuussa 2015. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvioineet todellisen luvun olevan viisinkertainen.
YK on kutsunut Jemenin tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi. Sota on vienyt kansakunnan nälkiintymisen partaalle.


Korjattu klo 16.54, YK:n erityisedustajan sukunimeen lisätty h-kirjain: po. Martin Griffiths

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-46256874

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic