Jemenissä huthikapinalliset lupaavat lopettaa ohjusiskut YK:n pyynnöstä

Sanaa
19.11.2018, 06:49

Ulkomaat

Jemenissä huthikapinalliset lupaavat lopettaa YK:n pyynnöstä ohjusiskut Saudi-Arabian johtamaa koalitiota vastaan, kertoo BBC. YK yrittää käynnistää lähiviikkoina rauhanneuvotteluja neljättä vuotta jatkuvan sodan lopettamiseksi.
Huthikapinalliset kertovat olevansa valmiita laajempaan tulitaukoon, jos saudien johtama koalitio haluaa rauhaa.
Viime viikolla Saudi-Arabian johtama koalitio ilmoitti pysäyttävänsä väliaikaisesti hyökkäyksen Hodeidan satamakaupunkiin, jossa on käyty kiivaita taisteluita. Jemenin hallituksen joukot ovat yrittäneet ajaa Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien tuella Iranin avustamat huthikapinalliset ulos kaupungista.
Saudi-Arabia ja sen liittolaiset liittyivät Jemenin hallituksen taisteluun huthikapinallisia vastaan vuonna 2015. YK on kuvaillut Jemenin humanitaarista kriisiä maailman pahimmaksi.

Aiemmat neuvottelut epäonnistuneet

Paineet sodan lopettamiseksi ovat kasvaneet kansainvälisellä tasolla, ja äskettäin Yhdysvallat vaati vihollisuuksien lopettamista. Yhdysvallat on tukenut saudien johtamaa koalitiota tarjoamalla muun muassa logistista apua.
Sauditoimittaja Jamal Khashoggin murha Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa on osaltaan lisännyt Yhdysvalloissa painetta koventaa linjaa sen pitkäaikaista liittolaista Saudi-Arabiaa kohtaan.
YK:n erityisedustaja Martin Griffiths sanoi perjantaina aikovansa matkustaa alkavalla viikolla Jemenin pääkaupunkiin pohjustamaan rauhanneuvotteluita, jotka pyritään aloittamaan Ruotsissa lähiaikoina.
Rauhanneuvottelut ovat aiemmin epäonnistuneet. Edellisen kerran huthit eivät ilmaantuneet paikalle.
Myös nyt huthikapinallisten joukossa moni epäilee, että Saudi-Arabian johtama liittouma ei ole tosiasiassa sitoutunut taistelujen lopettamiseen.
– Niin sanottu aselepo on vain manööveri, sanoi kapinallistaistelija Shamsan Abu Nashtan äskettäin uutistoimisto AFP:lle.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-46256874

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic