Lounais-Häme Ypäjä

Jengisotaa ja kuumaa rakkautta Ypäjällä - West Side Storyn ensi-ilta keskiviikkona

Aina ajankohtainen kestosuosikki West Side Story saa musiikkiteatterissa tänään ensi-iltansa.
Maria Eklund ja Samuli Timonen tulkitsevat Ypäjän musiikkiteatterin West Side Story:ssä Marian ja Tonin pääroolit. Kuva: Tapio Tuomela
Maria Eklund ja Samuli Timonen tulkitsevat Ypäjän musiikkiteatterin West Side Story:ssä Marian ja Tonin pääroolit. Kuva: Tapio Tuomela

Ikivihreitä ovat sävelet West Side Story -musikaalissa. Ikivihreä on myös kuluvan kesän avaus- ja pääproduktio Ypäjän musiikkiteatterissa niin sanomaltaan kuin muultakin sisällöltään.

– Mikään ei tunnu muuttuvan. Samoja ennakkoluuloja ruokkimalla ruokitaan toinen toisia kohtaan sukupolvesta toiseen, havainnollistaa produktion ohjaava Tuomo Salmela.

Vuonna 1957 Broadwaylla ensi-iltansa saaneen West Side Storyn voi katsoa edustavan aikaansa peilaavaa muunnelmaa ajattomasta Shakespearen Romeo ja Julia -klassikosta. Kaksi nuorisojengiä, toinen paikallisista ja toinen puertoricolaisista koostuva, vaalii New Yorkin asfalttiviidakossa reviiriensä ja joukkojensa kunniaa ja kunnioitusta.

Lue lisää: Ypäjän musiikkiteatteri sai 10 000 euron apurahan West Side Storya varten

Kaiken riidanhaastamisen keskellä käy kuitenkin niin, että vastakkaisiin jengeihin kuuluvat Maria ja Tony rakastuvat toisiinsa. Se ei kuitenkaan riitä ennakkoluulojen ja sotatilaa muistuttavan vihanpidon estäjäksi.

Lopussa herää kysymys, voisiko keskinäisille ennakkoluuloille tehdä jotain.

– Yhä ajankohtaisen miksi-kysymyksen äärelle päätymisestä maksetaan kova hinta, Salmela toteaa.

West Side Story on hänelle entuudestaan tuttu ohjaustöistä, jotka hän teki vuonna 1993 Lounais-Hämeen musiikkipäiville ja vuonna 2002 Rantasalmen nuorisoteatterille.

Ypäjän musiikkiteatterissa Salmela vaikutti viimeksi ohjaamalla kaksi vuotta sitten Seitsemän veljestä -klassikon.

– Totta kai tähän oli valmis, kun pyyntö tuli. Tänne palaaminen on kuin tulisi kotiin. Koolla taas tosi hyvä porukka.

Myös epookki New-York-poliisin kulkupeli kuuluu näyttävien joukkokohtaustenkin leimaaman Wes Side Storyn rekvisiittaan. Kuva: Tapio Tuomela
Myös epookki New-York-poliisin kulkupeli kuuluu näyttävien joukkokohtaustenkin leimaaman Wes Side Storyn rekvisiittaan. Kuva: Tapio Tuomela

Ypäjän musiikkiteatterin kapellimestarina asemansa vakiinnuttanut Kari Mäkitalo myöntää, että West Side Storyn musiikin säveltäjä Loenard Bernstein on kirjoittanut paitsi aikaa kestävää, myös tulkitsijoilleen melkoiset vaatimukset asettavaa tekstuuria.

– Kyllä se tässä silti hyvin irtoaa, kun pistetään irtoamaan ja koossa ovat hyvät esittäjät, hän toteaa lähes 20-jäsenisestä orkesterista, solisteista ja kuoro-osuuksista.

Marian osassa esiintyy Ypäjän musiikkiteatterin ensikertalainen Maria Eklund naapurikaupunki Loimaan puolelta. Hän summaa tähänastiset Ypäjä-kokemuksensa sanoilla tosi positiivinen yllätys.

– Pelkästään se, että minuun luotettiin tässä paljon vaativaa laulettavaa sisältävässä roolissa, tuntuu mahtavalta.

Niin Ypäjän musiikkiteatterin kanssa kun ensituttavuutta tekeekin, laulaminen samoin kuin West Side Story:ssä kuvaan olennaisesti kuuluva tanssiminen, ovat Eklundille tuttuja asioita.

Tonyn osassa paluun Ypäjän musiikkiteatteriin vuonna 2015 alkaneen tauon jälkeen tekevä Samuli Timonen luonnehtii pääosapariaan kerrassaan käsittämättömäksi lahjakkuudeksi näyttämöllä.

– Hänellä on kaikki heittäytymistä myöten kunnossa.

Timonen kertoo tarttuneensa Tonyn-rooliin perusteellisen harkinnan päätteeksi. Kolmivuotinen paussi oli herättänyt ajattelemaan näyttämöroolin ja elämän ominaispiirteitä sekä yhteyksiä uudenlaiselta pohjalta.

– Olen todennut näyttämön todellisen elämänkouluksi. Täällä, aivan kuin elämässä muutenkaan, ei voi pettää porukkaansa, ei myöskään itseään.

Produktion koreografiasta kantaa kokonaisvastuun Iiris Salmela apunaan Aida Mäkelä ja Elsi Mattila kilpailevien Jets- ja Sharks-jengien ohjaajina.

– Koossa on kaksi erilaista joukkoa, joiden tulee erottua myös liikekielensä puolesta, Salmela toteaa. FL

West Side Story saa ensi-iltansa Ypäjän musiikkiteatterissa tänään keskiviikkona 12.6. klo 19. Esitykset jatkuvat 6.7. asti.

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020