Lounais-Häme

JHL:n lakko näkyy tänään monen kunnan arjessa - Jyväskylässä ja Turussa on pakattava eväät reppuun

Helsinki
22.10.2018, 01:31

Kotimaa

Monissa kunnissa tehdään tänään poikkeusjärjestelyitä esimerkiksi koulujen ja päiväkotien ruokailuissa, sillä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestää poliittisen lakon. Lakko kohdistuu valituissa kunnissa siivoukseen, kiinteistöhuoltoon, ruokapalveluihin sekä liikunta- ja kulttuuritoimeen.
Huomiseen asti kestävän lakon vaikutukset vaihtelevat. Esimerkiksi Jyväskylässä ja Turussa vanhempia on pyydetty pakkaamaan lapsilleen eväät mukaan, toisaalla lakko ei taas juurikaan vaikuta koulujen ja päiväkotien arkeen.
Lakossa on 10 000 Julkisten ja hyvinvointialojen liiton jäsentä. Lakolla vastustetaan hallituksen aikeita heikentää irtisanomissuojaa alle kymmenen työntekijän yrityksissä.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että lakkoon ei lähdetty kevein perustein.
– Nyt ei enää jaksettu vain jupista ja sihistä siellä kattilan ja mopin ääressä vaan haluttiin näyttää maan hallitukselle, että nyt riittää, Niemi-Laine sanoo.
Hän muistuttaa, että lakkokohteet on valittu niin, ettei kenenkään henki tai terveys ole vaarassa.
Niemi-Laine sanoo, että JHL on saanut paljon tukea lakolleen, vaikka maan hallitus on sitä julkisuudessa kritisoinut.
– On ymmärretty, että nyt on oikea paikka ja naisillakin on oikeus tällaisissa tehtävissä ottaa kantaa.
Irtisanomissuojan heikentäminen iskisi Niemi-Laineen mukaan erityisesti naisvaltaisiin aloihin, sillä niiden työehtosopimuksissa ei ole yhtä vahvoja irtisanomiskirjauksia kuin monella miesvaltaisella alalla on.
JHL ei ole ainoa liitto, joka on lakossa tällä viikolla.
Teollisuusliitto on ilmoittanut lakoista puutuote- ja erityisaloilla eli muun muassa sahoilla ja vaneritehtailla torstaista lauantaihin puoleenyöhön asti. Lakossa on noin 7 000 työntekijää ja yhteensä noin 90 toimipaikkaa eri yrityksistä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic