Lounais-Häme

Jo yli viidelle sadalle rattijuopolle sakko käteen ilman tuomioistuinta

Kesäkuun alusta alkaen poliisi on sakottanut 512 rattijuoppoa tien päällä.
Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Kesäkuun alussa Suomessa siirryttiin sakkomenettelykäytäntöön, jossa ajokiellon määrääminen ja rattijuopumuksesta sakottaminen siirtyi kokonaan poliisille.

Lain muutos onkin näkynyt siten, että poliisi on kirjoittanut noin 50 päivän aikana Suomessa 512 rattijuopumussakkoa tapahtumapaikalla.

Käytännössä sakkomenettely toimii siten, että poliisin pysäyttämä ja puhalluttama, rattijuopoksi epäilty kuljettaja saa itse päättää, määrääkö poliisi sakkorangaistuksen vai siirtyykö asia tuomioistuimeen.

Jos hän suostuu asian ratkaisuun sakkomenettelyllä ja luopuu oikeudestaan suulliseen käsittelyyn, asia ei etene tuomioistuimeen.

– Jo pitkän aikaa on haettu tällaista menettelyä, että pienemmät, niin sanotusti yksinkertaiset ja kiistattomat rattijuoppotapaukset käsitellään nopeasti ilman tuomioistuinta, poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo.

Ennen lakimuutosta rattijuopumustapaukset ovat menneet käräjäoikeuskäsittelyyn, jonka jälkeen käräjäoikeus on määrännyt seuraamuksen kuten sakon ja määrännyt ajokiellon.

– Tästä on tullut yhteiskunnalle paljon kuluja, ja tapausten käsittely on saattanut kestää kuukausia.

Edelleen syyteharkintaan etenevät törkeät rattijuoppoudet, huume- ja lääkeainetapaukset sekä ne rattijuoppoudet, joissa kuljettajaa ei pysäytetä suoraan ajosta.

– Jälkimmäisessä tapauksessa kuljettaja voi selittää veren alkoholipitoisuuksia jälkinauttimisella, Arvelin kertoo.

Sakkomenettely on saanut positiivista palautetta poliisilta, vaikka se teettääkin lisätyötä.

– Jopa eräs epäilty kiitteli sitä, että asia saatiin niin nopeasti päätökseen, Arvelin muistelee juhannuksena Kainuussa pysäytetyn rattijuopon reaktioita.

Epäillyn ei tarvitse tunnustaa tekoa tai ilmoittaa hyväksyvänsä seuraamusta, jotta asia voitaisiin käsitellä sakkomenettelyssä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic