Lounais-Häme

Johanna Rönkkö oli valmistautumassa hautajaisiin saadessaan oman syöpädiagnoosinsa – Nyt hän taistelee nuorten rintasyöpää varten

Laura Yrjö-Koskinen menetti viime kesänä äitinsä yllättäen rintasyövälle. Johanna Rönkkö sai siitä kimmokkeen mennä tutkimuksiin. Nyt he ovat yhdessä järjestämässä Launosiin Yrjö-Koskisten Santamäen kartanolle hyvän mielen joulutapahtumaa, jonka tuotto menee nuorten naisten rintasyöpätyöhön.
Laura Yrjö-Koskinen ja Johanna Rönkkö järjestävät joulua edeltävänä viikonloppuna tunnelmallisen hyvän mielen hyväntekeväisyystapahtuman Yrjö-Koskisten sukukartanon pihalla. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Laura Yrjö-Koskinen ja Johanna Rönkkö järjestävät joulua edeltävänä viikonloppuna tunnelmallisen hyvän mielen hyväntekeväisyystapahtuman Yrjö-Koskisten sukukartanon pihalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Yrittäjä Johanna Rönköllä oli viime keväänä tuhat rautaa tulessa. Kiireiseen arkeen tuli yhtäkkiä pysähdys, kun hän kuuli läheisensä sairastavan aggressiivista rintasyöpää.

Monitoiminainen Hannele Yrjö-Koskinen menehtyi vain kolmen viikon kuluttua diagnoosistaan.

Rönkkö päätti mennä itsekin mammografiaan.

– Minulle tuli vain sellainen tunne, että nyt on pakko varmistaa, että kaikki on kunnossa. Viiteen vuoteen en ole ehtinyt edes hammaslääkäriin, mutta sain ajan tutkimuksiin jo seuraavalle viikolle, Rönkkö kertoo.

Kun hän 10. kesäkuuta oli valmistautumassa Yrjö-Koskisen hautajaisiin, puhelin soi. Rönkkö sai tietää, että hänelläkin on rintasyöpä.

– Itkin kirkossa varmasti tuplaten. Perheelleni kerroin tilanteesta, mutta salasin sen muilta.

Rönkkö pelkäsi, että myös hänen syöpänsä olisi ehtinyt jo levitä, sillä häntä oli huimannut jo jonkin aikaa. Hän pääsi yksityisen lääkäriaseman kautta heti magneettikuvaan, joka paljasti, ettei ainakaan aivoissa ollut mitään epänormaalia.

– Emotionaalinen puoleni oli kuulemma vähän tavallista isompi, mutta senhän minä tiesin jo ennestään, helposti liikuttuva ja naurava Rönkkö hymyilee.

Samana iltana hän nosti maljan elämälle.

– Olin niin kiitollinen, että syöpä löytyi ajoissa ja oli hoidettavissa. Koen, että Hannele pelasti elämäni, Rönkkö kiittelee.

Yhdistyksen kautta etsitään onnellisia syöpätarinoita

Nyt hän istuu hyvän ystävänsä ja serkkunsa, Hannele Yrjö-Koskisen tyttären Laura Yrjö-Koskisen kanssa Santamäen kartanossa Lopella.

Serkuksilla on tärkeää asiaa.

Kun he kesällä puivat tapahtunutta, he päättivät, että menetys on käännettävä hyväksi. Tapahtuneella piti olla jokin suurempi merkitys.

– Tuli vahvasti sellainen olo, että meidän tarkoituksemme on levittää sanaa nuorille naisille, että menkää tarkistamaan rintanne.

He perustivat yhdessä Lauran siskon Katri Yrjö-Koskisen kanssa Stories of Luck -yhdistyksen kunnioittamaan Hannele Yrjö-Koskisen muistoa.

– Toivomme että saisimme yhdistyksemme avulla enemmänkin minun kaltaisiani onnellisia syöpätarinoita tähän maailmaan, Rönkkö sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Serkukset haluavat muistaa aina positiivista Hannele Yrjö-Koskista tavalla, jota tämäkin olisi takuulla arvostanut: iloisilla hyväntekeväisyystapahtumilla, joiden tuotto menee rintasyövän vastaiseen taisteluun. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Serkukset haluavat muistaa aina positiivista Hannele Yrjö-Koskista tavalla, jota tämäkin olisi takuulla arvostanut: iloisilla hyväntekeväisyystapahtumilla, joiden tuotto menee rintasyövän vastaiseen taisteluun. Kuva: Pekka Rautiainen

Laura Yrjö-Koskinen muistuttaa, että joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään elinaikanaan. Joka kahdeksas nainen Suomessa sairastaa rintasyövän.

– Mitä aikaisemmassa vaiheessa kasvaimesta saa tietää, sitä enemmän on tehtävissä. Ja vaikka syöpä olisikin ehtinyt levitä, nykylääketiede voi pysäyttää sen kasvun jopa kymmeniksi vuosiksi.

Rönkköä harmittaa, että kansalliset rintasyöpäseulonnat alkavat vasta 50-vuotiaana. Kuitenkin rintasyöpään sairastuu myös sitä nuorempia. Rönkkö itse on 43-vuotiaana siitä elävä esimerkki.

– Tunnen viisi muutakin alle 45-vuotiaana sairastunutta, hän toteaa.

Yhdistyksen tavoitteena onkin paitsi levittää sanomaa mammografia- ja ultraäänitutkimusten merkityksestä, myös auttaa syöpää epäileviä tai siihen sairastuneita ihan konkreettisella tasolla.

– Ajatuksenamme on, että meiltä voisi anoa avustusta esimerkiksi tarvittaessa mammografioihin, ultraan tai vaikka matkakustannuksiin. Toivomme, että tulevaisuudessa voisimme myös auttaa esimerkiksi rintasyöpään sairastuneita nuoria äitejä hankkimalla heille esimerkiksi siivous- tai lastenhoitoapua, Rönkkö ja Yrjö-Koskinen kertovat.

Hyväntekeväisyystapahtuma Lopen Launosissa

Pitkän tähtäimen suunnitelmiin kuuluu säätiöittää yhdistys Hannele Yrjö-Koskisen nimiin.

Sitä ennen Stories of Luck toimii yhdistyspohjalta ja on hakemassa esimerkiksi rahankeräyslupaa.

Joulun alla se järjestää hyväntekeväisyystapahtuman Yrjö-Koskisten kartanolla Lopen Launosissa.

– Siellä ei murehdita, vaan juhlitaan elämää, puuhanaiset vakuuttavat.

Luvassa on musiikkia, tanssia, käsityöläisten kojuja sekä jouluista ruokaa ja juomaa.

– Halusimme tehdä tapahtumasta mahdollisimman paljon äidin näköisen. Hän kannusti nuoria yrittäjiä ja nautti kaikesta kulttuuriin ja käsitöihin liittyvästä, Yrjö-Koskinen sanoo.

Hannele Yrjö-Koskinen vaikutti vuosia Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtajana ja Suomen Kulttuurirahaston hallituksessa. Hän harrasti myös golfia ja tennistä.

Ensi vuonna yhdistyksen tapahtumia onkin tarkoitus laajentaa myös golf- ja tennisturnauksiin sekä antiikkihuutokauppaan.

– Hannele oli yltiöpositiivinen ihminen, joten toivomme, että hän olisi iloinen ja ylpeä näistä meidän iloisista tapahtumistamme, Rönkkö ja Yrjö-Koskinen sanovat.

Entä mitä tapahtuu Yrjö-Koskisten kauniille Santamäen kartanolle?

– Sen tulevaisuus on vielä täysin avoinna. Toivomme siskoni kanssa, että talon täyttää jatkossakin lämpö ja rakkaus, joko uuden perheen tai miksei vaikkapa hoivakodin tai muun vastaavan yhteisöllisen toiminnan muodossa, Laura Yrjö-Koskinen sanoo.

Kartanon Joulu

Hyväntekeväisyystapahtuma järjestetään lauantaina 18.12. klo 12–18 ja sunnuntaina 19.12. klo 12–17 Santamäen kartanolla Lopen Launosessa.

Kartanon pihalle nousee saksalaistyyppinen joulukylä myyntikojuineen ja valoineen.

Ohjelmassa on poniratsastusta lapsille, riihimäkeläisen tanssikoulun Dance & Joyn tanssiesitys, musiikkiopiston musiikkia sekä tietenkin joulupukin vierailu.

Lisäksi tapahtumaan saapuu laulamaan esimerkiksi Voice of Finlandistakin tuttu hämeenlinnalaistaustainen Susanna Wendelin.

Kojuissa on myynnissä käsitöitä ja muita joululahjaideoita paikallisilta yrittäjiltä, kukkia, ruokaherkkuja sekä gluhweinia. Myynnissä on myös joulukuusia.

Myyntipaikkoja on halukkaille vielä saatavana. Yritykset voivat lahjoittaa myös arpajaispalkintoja, joiden tuotto menee lyhentämättömänä Stories of Luck -yhdistyksen hyväntekeväisyystyöhön.

Tapahtuma löytyy Facebookista nimellä: Kartanon Joulu – hyväntekeväisyystapahtuma.

Uusimmat

Fingerpori

comic