Lounais-Häme

Johtokeskus on myrskyjen sydän

Lisääntyneet suurmyrskyt ovat muuttaneet merkittävästi Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen toimintaa akuuteissa tilanteissa.

Vielä muutama vuosi sitten hätäkeskus olisi ilmoittanut tuhoista, kuten teille kaatuneista puista, suoraan lähimmille yksiköille, joista yksi toisensa jälkeen olisi rientänyt pelastustehtäviin. Näin ollen valmiutta hoitaa mahdollisesti samanaikaisia onnettomuuksia tai tulipaloja ei välttämättä olisi ollut.

Nyt, jos tilanne eskaloituu ja tehtävät ruuhkautuvat, koordinointivastuun ottaa pelastuslaitokseen nopeasti koolle kutsuttava johtokeskus. Näin tapahtui myös viime lauantaisen Rauli-myrskyn aikana.

Päätöksen johtokeskuksen perustamisesta voi tehdä joko päivystävä päällikkö. Näin toimitaan myös muun muassa suuronnettomuuksissa ja isoissa tulipaloissa.

Esimerkiksi suurmyrskyn aikana hätäkeskus siirtää sähköisesti suoraan johtokeskukseen kaikki myrskyä koskevat, hätäpuheluina tulevat tehtävät. Ne näkyvät automaattisesti kartalla, mikä helpottaa pelastustehtävien ajoreittien suunnittelua.

Tehtäviin ei lähetetä kerralla kaikkia yksiköitä, vapaapalokuntia ja myrskypartioita, vaan työntekijöitä pyritään kierrättämään muutaman tunnin välein.

-Meidän on pidettävä valmius myös päällekkäisiin hälytystehtäviin. Nytkin Rauli-myrskyn aikana oli turvepalo Röyhynsuolla ja pari kolaria, kertoo pelastuspäällikkö Maria Murtola.

Viime lauantaina johtokeskus oli pystyssä 11 tuntia, ja sen läpi kulki parisataa tehtävää. Isot myrskyt tulevat kalliiksi, sillä ne voivat aiheuttaa kymmenien tuhansien eurojen kustannukset pelastuslaitokselle.

Aiemmista myrskyistä on otettu oppia ja yhteistyötä eri tahojen kanssa on parannettu.

-Yritämme johtokeskuksessa tavoittaa raivaamaan myös tieverkon haltijoita eli ely-keskuksen tai kunnan urakoitsijoita ja välttää päällekkäisiä tehtäviä, pelastuspäällikkö Maria Murtola kertoo.

Pelastuslaitos ohjeistaa valmiusryhmissä kuntia varautumaan sähkökatkoihin hankkimalla varavoimaa muun muassa hoitolaitoksiin.

Asukkailta Maria Murtola toivoo akuuttitilanteessa kärsivällisyyttä ja maalaisjärjen käyttöä. Tielle pudonneen oksan tai pienen puun voi itsekin raivata.

-Tärkeintä olisi, että kiinteistön omistaja hoitaisi kaatumisvaarassa olevat puut pois hyvän sään aikana. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic