Lounais-Häme

Joka kolmas kuljettaja reagoi puhelimen ääneen ajaessaan

Kolmasosa kuljettajista (32%) kertoo vilkuilevansa ajaessaan puhelinta joko satunnaisesti tai usein, mutta todennäköisesti ainakin sen piipatessa. Hieman tätä harvempi (27 %) kertoi katsovansa puhelinta vain auton ollessa pysähtyneenä, esimerkiksi liikennevaloissa.

Tiedot käyvät ilmi Liikenneturvan joulukuussa toteuttaman kyselyn vastauksista.

Kaksi viidestä kuljettajasta (41 %) kertoi, ettei juuri koskaan katso puhelinta ajon aikana.

– Myönteistä vastauksissa on se, että suuri osa suomalaisista tuntuu tiedostavan ajonaikaisen kännykänkäytön riskit, Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen sanoo.

– Älypuhelimien jatkuvasti lisääntyvät toiminnot ja moninaistunut käyttö vaativat kuitenkin huomiotamme enenevissä määrin. Jo pelkkä puhelimen inahdus voi saada keskittymisen kääntymään pois liikenteestä: kuka minua tavoittelee, mitä on meneillään?

 

Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu matkapuhelimen käytön moninkertaistavan onnettomuuteen joutumisen riskin. Riskialtteinta on tekstiviestien lähettäminen ja lukeminen tai muu vastaava viestittely, koska se vie katseen, sormet ja ajatukset pois liikenteestä useiden sekuntien ajaksi.

Sen lisäksi, että hälyttävä puhelin katkaisee keskittymisen ja syö tarkkaavaisuutta, se voi aiheuttaa myös riippuvuutta. Siksi monella voi olla vaikeaa tehdä päätös kännykän hiljentämisestä.

– Laitteen ja sen eri sovellusten jatkuvan tsekkauksen tauottaminen vaatii tietoisen päätöksen. Ehkä näin vuodenvaihteen kynnyksellä voisi miettiä omaa uudenvuodenlupausta myös liikenteeseen: kokeile vaikka 30 päivää ajamista niin, että jätät kännykän äänettömänä kassin pohjalle. Kokeilujakson jälkeen siitä voi tulla pysyvä, hyvä tapa, Jääskeläinen sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti