Lounais-Häme

Joka kolmas yhdynnässä olleista nuorista ei käyttänyt kondomia – Väestöliiton kampanja kannustaa kondomin käyttöön

Väestöliitto käynnisti nuorille suunnatun Kumita-kampanjan Maailman seksuaaliterveyden päivänä.
Vanhemmat ja koulun ammattilaiset ovat isossa roolissa siinä, miten nuoret suhtautuvat seksuaaliterveyteensä liittyviin asioihin, kuten ehkäisyyn. Kuva: Pekka Rautiainen
Vanhemmat ja koulun ammattilaiset ovat isossa roolissa siinä, miten nuoret suhtautuvat seksuaaliterveyteensä liittyviin asioihin, kuten ehkäisyyn. Kuva: Pekka Rautiainen

Joka kolmas yhdynnässä olleista nuorista ei käyttänyt kondomia, selviää Väestöliiton kyselystä. Kyselyn mukaan 8.-luokkalaisista joka viides on jo ollut yhdynnässä. Kyselyyn vastasi yli 300 kasiluokkalaista nuorta.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kasiluokkalaisista kertoo kuitenkin harjoitelleensa kondomin käyttöä. Vuosittaisessa kyselyssä näkyi merkittävä muutos verrattuna edellisvuoteen, jolloin vain reilu kolmannes kertoi harjoitelleensa kondomin käyttöä.

Väestöliitto käynnisti nuorille suunnatun Kumita-kampanjan Maailman seksuaaliterveyden päivänä keskiviikkona kuudetta kertaa. Kampanjalla kannustetaan kasiluokkalaisia harjoittelemaan kondomin käyttöä, vaikka ensimmäiseen seksikertaan toisen kanssa olisi vielä pitkä aika.

Kampanjassa lähetetään kaikille Suomen yläkouluille kondomit, jotka on tarkoitus jakaa 8.-luokkalaisille joko seksuaaliterveyttä käsittelevällä terveystiedon oppitunnilla tai terveystarkastuksen yhteydessä.

Kondomit ostoslistalle hyvissä ajoin

Väestöliitto muistuttaa, että vanhemmilla ja koulun ammattilaisilla on merkittävä rooli siinä, miten nuoret suhtautuvat kondomiin ja laajemminkin omaan seksuaaliterveyteensä. Kyselyn mukaan niistä kasiluokkalaisista, jotka eivät olleet saaneet ohjausta ja neuvontaa kondomin käyttöön, vain joka viides kertoi harjoitelleensa sitä.

Kumita-kampanja muistuttaa nuorten vanhempia siitä, kuinka tärkeitä seksuaalikasvattajia he ovat. Yksi tavallisimmista syistä siihen, ettei nuori käytä seksissä ehkäisyä on se, että ehkäisyä ei ole hankittu etukäteen. Väestöliitto suosittelee, että keskustelujen lisäksi jokainen vanhempi ostaisi nuorelleen kondomeja hyvissä ajoin.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic