Lounais-Häme

Joka kymmenes suomalainen maatila on luomutila - Suomalaista luomua viedään myös maailmalle

Suomalainen luomutuotanto kasvoi jälleen viime vuodesta.
Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Suomalaisista maatiloista joka kymmenes on luomutila, selviää julkiset luomutilastot yhteen kokoavasta Luomu Suomessa 2018 -koosteesta.

Viime vuonna luomuun siirtyi ennätysmäärä uusia tiloja, kun lähes 500 uutta tilaa vaihtoi tavanomaisen viljelyn luomuun. Luomutilojen lukumäärä nousi yli 5 000:een. Tiloista noin tuhat on kotieläintiloja.

Luomun suosion kasvu näkyi myös luomutuotannossa olevien peltohehtaarien lisääntymisenä. Luomuviljelty peltopinta-ala laajeni 14 prosenttia ja lähes 297 000 hehtaaria. Nyt Suomen pelloista luomuviljelyssä on 13 prosenttia.

Valtakunnallisena tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä 20 prosenttia Suomen peltopinta-alasta on luomua. Hämeessä luomutuotannon kasvuun pyritään Luomussa vara parempi -hankkeen avulla.

 

Myös luomun kulutus on jatkanut kasvuaan. Päivittäistavarakaupan luomumyynti lisääntyi yhdeksän prosenttia ja nousi 336 miljoonaan euroon. Myydyimmät luomutuoteryhmät olivat hedelmät, maito, vihannekset, kuumat juomat eli kahvi, tee ja kaakao sekä kananmunat.

Luomun markkinaosuus ruokamyynnistä on nyt 2,4 prosenttia. Tuoteryhmäkohtaiset vaihtelut ovat kuitenkin suuria. Esimerkiksi kasviöljyjen ja lastenruokien myynnistä luomua on jo viidesosa arvossa mitattuna.

Suomalaista luomua viedään ahkerasti myös ulkomaille. Pro Luomun teettämän kartoituksen mukaan luomutuotteiden vienti Suomesta oli viime vuonna noin 25–30 miljoonaa euroa. Eniten ulkomaille vietiin mylly- ja leipomotuotteita, kaurapohjaisia valmisteita, maitovalmisteita ja luonnontuotteita.

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic