Lounais-Häme Forssa

Joka lapsella on oikeus leikkiin ja pyllymäestä ei luovuta: Päiväkoti Augustina julkisti uudet leikkilaitteet

"Pyllymäestä ei luovuta" – lapset otettiin mukaan päiväkodin pihan suunnitteluun.
Hiekkalaatikko ja kiipeilyteline ovat vasta pieni osa pihan leikkivarusteluista. Paljon lisää on vielä jäljellä...

Päiväkoti Augustinan piha on täynnä pieniä kutsuvieraita. Hanakka odotus päättyy, kun kiinteistöpäällikkö Jukka Perälä leikkaa pitkän vaaleanpunaisen nauhan ja julistaa uuden leikkipihan avatuksi.

– Huudetaas kolminkertainen hurraa, kehottaa päiväkodin johtaja Erja Kaunisharju.

Juhlahuuto raikaa ja vieraat pääsevät mielipuuhaansa: leikkimään! Kiipeilyteline on saatava heti testiin!

Projekti Leikkipiha alkoi kun pihan kulunut ilme alkoi tulla liian tutuksi ja vanhahtavat telineet rapistua. Kun vihreä valo pihan laittamiselle uuteen kuosiin syttyi, suunnittelu oli valmis alkamaan.

– Lapset ryhtyivät piirtämään ja leikkaamaan, hakemaan niitä asioita, joita he toivoisivat, että heidän päiväkotinsa pihalla olisi. Pienempiä lapsia havainnoitiin: kävimme puistoissa ja tarkastelimme, mitkä asiat heitä kiinnostavat sekä ovat kasvulle ja kehitykselle tärkeitä, Kaunisharju kertoo.

Henkilökunta ja vanhemmat otettiin myös mukaan suunnitteluun ja valintoihin: tahdottiin oikeasti uutta ja erilaista kuin muissa puistoissa. Nyt piha sai uuden kiipeilytelineen ja sen viereen trampoliinin. Keinut ovat moderneinta mallia, valaistus uusittu ja talo maalattu.

– Leikkimökki tuli toissa päivänä, se on vielä terassia vailla. Pienten piha on pienimpien lasten paikka, jossa valvonta onnistuu paremmin, jos heitä on paljon.

Värikkäin kaitein rajatulla peliareenalla on saatu pelit käyntiin ja pallokouru pihan keskellä on ihan uusi juttu. Pari vanhaa asiaa oli kuitenkin “must”: liukumäki ja pikkuinen mäenlaskukumpare ovat tallella. Kyllä kunnon pyllymäki täytyy olla!

Avajaisissa katsomassa työn hedelmiä oli myös kaupungin virkamiehiä ja LeikkiSetin edustajia. Tärkeimmät kutsuvieraat saapuivat kuitenkin leikkihaalarit ja rukkaset yllään.

– Halusimme pitää avajaiset tarkoituksella Lasten oikeuksien päivänä. Tämä jos mikä edustaa Unicefin lapsiystävällisen kunnan antamaa tunnusmerkkiä Forssalle, Kaunisharju huomauttaa.

Lapset saavat nykyään enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Pihan arviointipisteessä leikkijät saivat ilmaista mielipiteensä uudesta pihasta ja laitteista äänestämällä hymiölaatikkoihin vaaleanvihreillä styroksinpaloilla. Paikalla arvioimassa on myös ryhmä Axel Wahrenin eskarista, ex-augustinalaisia siis.

– Koska he juuri olivat suunnittelijoita, halusimme heidät mukaan arvioimaan oman suunnittelunsa tulosta.

Keväällä yhteistyö pihan kehittämisessä jatkuu vielä kaupungin puutarhapuolen kanssa. Pihan vanhoista rakenteista aidat puretaan ja pyöräilyreitistöä rakennetaan.

Tolppiin hiekkalaatikoiden ympärillä kiinnitetään kesällä purjekankaat, jotka suojaavat lapsia uv-säteilyltä. Pihalla nököttävä kuusi edistää myös hauskasti liikenneturvallisuutta.

– Koska on kovin pimeä aika, niin rakensimme heijastinpuun. Siitä saa ottaa heijastimen tai tuoda tarpeettoman siihen roikkumaan.

Henkilökunnan mielestä parasta pihassa kuitenkin on, että lapset liikkuvat, eikä se ole vaatinut motivointia ja houkuttelua. Piha on myös kaupunkilaisten piha silloin, kun päiväkoti ei ole auki.

– Iltaisin ja viikonloppuisin lapsiperheet ovat tänne tervetulleita toimimaan ja touhuamaan. Tämä on myös kaupunkikuvaan uusi piristävä juttu, Kaunisharju kehaisee. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat