Lounais-Häme

Joka neljäs nuori ollut päihtyneen kyydissä – Nuoret alttiimpia puuttumaan humalassa rattiin tarttuvan toimiin

Kyselytutkimuksen mukaan joka neljäs nuori aikuinen on ollut päihtyneen kuljettajan kyydissä.
Vuonna 2018 Suomessa poliisin tietoon tuli noin 19 000 rattijuopumustapausta. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela
Vuonna 2018 Suomessa poliisin tietoon tuli noin 19 000 rattijuopumustapausta. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka neljäs nuoriaikuinen on ollut päihtyneen kuljettajan kyydissä. Suuri osa päihtyneen kyydissä olleista ei kertomansa mukaan tehnyt mitään kuljettajan estämiseksi.

– Minut yllätti, että osuus on näin suuri. Päihtyneenä ajamisen tai päihtyneen kyydissä matkustamisen ei pitäisi olla vaihtoehto koskaan, kun suunnitellaan paikasta toiseen liikkumista, sanoo Autoklinikan työnjohtaja Janne Mouhu tiedotteessa.

Tutkimukseen vastanneista yli 65-vuotiaista puolestaan vain joka kymmenes kertoo joskus olleensa päihtyneen henkilön kyydissä.

Koko väestöstä osuus asettuu noin 16 prosenttiin.

 

Yli kolmannes päihtyneen kyydissä olleista kertoo, ettei tehnyt mitään huomatessaan kuljettajan olevan päihtynyt. Ikäluokkien välillä oli eroa tässäkin suhteessa, sillä yli 65-vuotiaista 57 prosenttia ei tehnyt mitään, mutta alle 35-vuotiaissa vastaava osuus oli 31 prosenttia.

– Vaikuttaisi siltä, että nuoremmissa ikäluokissa istutaan muita useammin päihtyneen kuskin kyydissä, mutta asiaan myös puututaan muita aktiivisemmin. Passiivisten sivustakatsojien osuus on joka tapauksessa hälyttävän suuri, Mouhu sanoo.

Mouhun mukaan syinä ongelmaan voivat olla muun muassa salliva alkoholikulttuuri ja kynnys puuttua toisten asioihin.

– Ainoa oikea tapa puuttua alkoholia nauttineen ajamiseen on ottaa häneltä avaimet pois, oli kyseessä kuka tahansa.

 

Vuonna 2018 poliisin tietoon tuli noin 19 000 rattijuopumustapausta. Liki puolet kohtalokkaista rattijuopumusonnettomuuksista ajetaan Liikenneturvakeskuksen mukaan touko-elokuussa. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic