Lounais-Häme

Joka neljäs suomalainen jättää aterioita väliin yksinäisyyden vuoksi – Ruoka maistuu huonommin, kun syö yksin

Kyselyyn vastanneista yli 65-vuotiaista lähes viidennekselle ruoka maistuu huonommin, kun syö yksin.
Ikäihmisistä lähes joka neljäs ei aterioi itseään nuorempien kanssa. Kuva: Terho Aalto
Ikäihmisistä lähes joka neljäs ei aterioi itseään nuorempien kanssa. Kuva: Terho Aalto

Ikäihmisistä lähes joka neljäs ei syö koskaan itseään nuorempien kanssa. Yhteisöllisyyttä tarvitaankin tuoreen kyselyn perusteella lisää, sillä lähes neljännes suomalaisista jättää aterioita väliin yksinäisyyden vuoksi.

Gerontologinen ravitsemus Gery ry:n tutkimusyritys Norstatilla teettämästä kuluttajakyselystä käy ilmi, että noin neljännes suomalaisista jättää silloin tällöin aterioita väliin seuran puutteen vuoksi. Ilmiö koskettaa joka viidettä yli 65-vuotiasta, mutta on yleisintä alle 25-vuotiaiden keskuudessa.

– Kyselyyn vastanneista yli 65-vuotiaista lähes viidennekselle ruoka maistuu huonommin, kun syö yksin. Tutkimusten mukaan yksin aterioidessa tulee usein syötyä myös yksipuolisemmin ja epäterveellisemmin kuin seurassa, ikäihmisten hyvinvointia edistävän Gery ry:n toiminnanjohtaja, ETT Merja Suominen sanoo.

Ahkerimpia yhdessä syöjiä ovat länsisuomalaiset

Suomista ilahduttavat kyselyn tulokset siitä, kuinka eri-ikäiset suomalaiset syövät yhdessä. Lähes seitsemänkymmentä prosenttia suomalaisista kokoontuu eri sukupolvia yhdistävän aterian ääreen vähintään neljä kertaa vuodessa. Ahkerimpia yhdessä syöjiä ovat länsisuomalaiset, joista vajaa viidennes syö yhdessä vähintään kerran viikossa.

– Yhteiset ruokailuhetket ovat tärkeitä erityisesti yksin asuville ikäihmisille, jotka eivät enää ole mukana työelämässä. Ikäihmisten vajaaravitsemus on yleisintä juuri yksin asuvien keskuudessa. Olenkin monesti sanonut, että yhdessä seniorin kanssa syöminen tekee kaikille hyvää, Suominen toteaa ja jatkaa:

– Ikäihmisistä lähes joka neljäs ei aterioi itseään nuorempien kanssa. Kyselyn perusteella yleisimmät syyt siihen, miksi emme syö yhdessä, ovat yksinkertaisia ja ymmärrettäviä. Ystävät ja perheenjäsenet voivat asua kaukana toisistaan, ei ole perhettä tai aikataulut eivät käy yhteen. Vain kolme prosenttia sanoo, etteivät perheenjäsenet halua syödä yhdessä, Suominen toteaa.

Lue myös: Ikäihminen voi huoletta lorauttaa ruokaan kermaa ja lohkaista voita – Tärkeintä on muistaa proteiini

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic