Lounais-Häme

Joka seitsemäs kantahämäläinen yritys on pian konkurssin partaalla

Jos koronarajoituksia jatketaan, 14 prosenttia kyselyyn vastanneista kantahämäläisistä yrityksistä joutuu lyömään lapun luukulle kesäkuun loppuun mennessä. Heinä-syyskuuhun asti kestäisi joka viides. Joka kolmas yritys kertoo, ettei korona ole vaikuttanut toimintaan mitenkään.
Kuva: Soile Toivonen
Kuva: Soile Toivonen

14 prosenttia Forssan Lehden ja Hämeen Sanomien kyselyyn vastanneista kantahämäläisistä yrityksistä kertoo ajautuvansa konkurssiin jo kesäkuun loppuun mennessä, mikäli koronarajoitukset jatkuvat.

Joka neljäs arvioi suistuvansa ylitsepääsemättömiin taloudellisiin ongelmiin syyskuun loppuun mennessä, joka viides joskus myöhemmin. Viimeksi mainitut kertoivat yrityksensä kestokyvyn takarajaksi useimmiten vuoden lopun tai ensi vuoden alun.

– 14 prosenttia eli joka seitsemäs kaikista yrityksistä tarkoittaisi, että Kanta-Hämeessä menisi konkurssiin toista tuhatta yritystä jo seuraavien kahden kuukauden aikana. Tulos on itse asiassa hätkähdyttävä, kommentoi Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

– Tämä tukee omia paikallisia havaintojamme. Joka viides yritys on ilmoittanut liiketoimintansa pysähtyneen koronan takia kokonaan.

Koronakriisi ei iske kaikkiin

Toisaalta samaan aikaan useampi kuin joka kolmas kyselyyn vastannut ilmoittaa, ettei koronakriisi ole vaikuttanut mitenkään yrityksen toimintaan.

– Tämä on korkeampi osuus kuin omissa selvityksissämme, Haukka sanoo.

Yli 40 prosenttia arvioi, ettei yritys ajautuisi koronarajoitusten pitkittyessäkään missään vaiheessa ylitsepääsemättömiin talousvaikeuksiin.

Irtisanomiset toistaiseksi harvinaisia

Noin joka neljäs kyselyyn vastannut yritys on aloittanut lomautukset koronakriisin vuoksi. Toistaiseksi vain yksi prosentti on päätynyt irtisanomaan työntekijöitään.

Vajaa puolet on selvinnyt joillain muilla sopeutustoimilla. Niiksi mainitaan muun muassa työntekijöiden työtuntien vähentäminen, lomien aikaistaminen, vuokranalennusten pyytäminen, lyhennysvapaat ja muut maksuaikojen venyttämiset, yrittäjän oman palkanmaksun keskeyttäminen sekä projektien ja hankintojen lykkääminen.

Moni yritys selviää pahimman yli Business Finlandin, ely-keskusten ja kuntien myöntämillä tuilla, jotkut myös Finnveran takaamalla lainalla.

Jotkut yrittäjät ovat ilmoittautuneet työttömiksi.

Koronarajoitusten aiheuttamaa hiljaiseloa on käytetty muun muassa yrityksen toimintatapojen ja esimerkiksi verkkomyynnin kehittämiseen.

Karuja kuvauksia ahdingosta

Moni pinteessä oleva hämäläisyritys kertoo liikevaihtonsa tai tilaustensa romahtaneen maaliskuun puolenvälin jälkeen 50–100 prosenttia. Kulut juoksevat, tappiota tulee, myynti on stopannut tyystin tai keikahtanut peruutusten myötä jopa miinusmyynniksi… ja niin edelleen.

– Mitkään uudet työmaat eivät ala, ja myymälä on aivan hiljainen, kerrotaan forssalaisesta Etelä-Suomen Sähköpalvelusta.

Hämeenlinnalainen vaateliike Sentleman on ollut kiinni 17. maaliskuuta lähtien, kertoo yrittäjä Sinikka Kiiskinen.

– Tilanne on vaikea, mutta rahoitus on järjestynyt Finnveran ja kehitystukien kautta. Itse olen ilmoittautunut työttömäksi, vaikka tarkoitus on toki jatkaa yritystoimintaa koronapandemian jälkeen, mikäli tämä ei kestä kohtuuttoman pitkään.

Hämeenlinnan ja Janakkalan rajalla loppuvuodesta aloittaneelle Koivuniemen Tallille korona on merkinnyt niin ikään jäätävää suihkua.

– Asiakkaat alkoivat juuri löytää minut, irtotunteja alettiin varailla ja kesäleiritkin alkoivat täyttyä mukavasti, yrittäjä Niina Koivuniemi kirjoittaa.

– Koronarajoitusten alettua leiri-ilmoittautumiset loppuivat kuin seinään. Rajoitusten alettua on tullut vain yksi leiri-ilmoitus. Irtotuntilaisia on uskaltanut muutamia käydä.

Myönteisempää signaalia viestivät muun muassa ne palveluyrittäjät, joiden liiketoiminta on alkanut maaliskuun äkkipysähdyksen jälkeen taas pikkuhiljaa piristyä.

Verkkokaupat kiittävät

Voittajiakin löytyy, esimerkiksi verkkokaupan alalta.

– Koronakriisin takia ihmiset kääntyvät ostoksille verkkoon, mikä lisää tilauksia ja työtä ainakin meille verkkokauppiaille, kirjoittaa Suomen Nettimyynnin yrittäjä Trung Ta Riihimäeltä.

Hämeen Yrittäjien Juha Haukka mainitsee hyötyjiksi muun muassa etäkokouksiin ja ylipäätään tietoliikenneyhteyksiin liittyviä ratkaisuja tuottavat yritykset.

Myös vähittäiskauppa porskuttaa poikkeusoloissa, erikoiskaupan kustannuksella.

Yksittäinen esimerkki hyvästä pelisilmästä on nopealla reagoinnillaan markkinarakoon iskenyt forssalainen C.P.E. Production, joka alkoi valmistaa koronavisiirejä ja äskettäin myös suojatakkeja. Normaalioloissa yritys tekee luotiliivejä ja mellakkavarusteita. FL

Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden kysely lähetettiin kaikille Hämeen Yrittäjien jäsenyrityksille. Siihen vastasi 373 yritystä. Kysely toteutettiin yhteistyössä Hämeen Yrittäjien kanssa. 42 prosenttia vastanneista oli yksinyrittäjiä, 35 prosenttia 2–5 hengen yrityksiä ja 23 prosenttia vähintään 6 hengen yrityksiä.

 

Lue myös: Koronatukipolitiikka sapettaa kantahämäläisiä yrittäjiä: ”Täydellisesti epäonnistuttu” – Joka toinen on hakenut itse tukia  (FL 30.4.)

Lue myös: Koronalle työnsä menettänyt Arja Lundeqvist uskoo, että pohjalta noustaan: ”En puhu yrittäjistä vaan onnistujista” (FL 30.4.)

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic