Lounais-Häme

Joka viidennestä omakotitalosta puuttuu ilmanvaihtojärjestelmä

Ilmanvaihtoremonttia pidetään kolmanneksi tärkeimpänä remonttina.
Arviolta lähes joka kolmannessa suomalaiskodissa ilmanvaihto on joko riittämätön, rikki tai puuttuu kokonaan. Kuva: Esko Tuovinen
Arviolta lähes joka kolmannessa suomalaiskodissa ilmanvaihto on joko riittämätön, rikki tai puuttuu kokonaan. Kuva: Esko Tuovinen

Suomalaiset kokevat ilmanvaihtoremontin talon kolmanneksi kiireellisimmäksi remontiksi, heti putkien ja katon jälkeen.

Tämä selviää Vilpe Oy:n teettämästä kuluttajakyselystä. Oikein toimiva ilmanvaihto varmistaa, että asunnon sisäilma vaihtuu kokonaan aina kahden tunnin välein. Muuten liika kosteus voi alkaa tiivistyä rakenteisiin ja aiheuttaa ajan kuluessa vaurioita, kuten homekasvustoa.

Arviolta lähes joka kolmannessa suomalaiskodissa ilmanvaihto on joko riittämätön, rikki tai puuttuu kokonaan. Rikkinäiset korvausilmaventtiilit voi vaihtaa itse, mutta isommissa ilmanvaihtoremonteissa kannattaa kääntyä paikallisen LVI-urakoitsijan puoleen. Vaikka ilmanvaihto puuttuisi kokonaan, sen asennus kestää vain pari päivää.

Putket ja katto ensisijalla

Ilmanvaihtotuotteita valmistavan Vilpe Oy:n teettämässä kuluttajakyselyssä vastaajia pyydettiin arvioimaan talon/taloyhtiön yleisten remonttien tärkeysjärjestystä: mitkä remontit tulisi tehdä ensin, olettaen että kaikki talon rakenteet tai talotekniikan osat ovat korjauksen tarpeessa. Eri vaihtoehtoja oli yhteensä kymmenen.

Kiireellisimmiksi remonteiksi mielletään putket ja katto. Heti niiden jälkeen kolmanneksi eniten ääniä sai ilmanvaihto. Yli 80 prosenttia vastaajista valitsi sen viiden kiireellisimmäksi koetun remontin joukkoon. Keskiarvoa enemmän ilmanvaihtoremontin merkitystä korostivat naiset sekä kerrostalossa ja vuokralla asuvat. Neljännelle sijalle remonttien kiireellisyydessä nostettiin sähköt ja viidennelle lämmitysjärjestelmä. Listan häntäpäähän jäivät muun muassa parvekkeet ja piha-alueen asfaltoinnin korjaukset.

– Tarvetta ilmanvaihdon parantamiseen löytyy yllättävän monesta kodista. Useampi kuin joka kymmenes vastaaja kertoi, että heidän kotoaan ilmanvaihtojärjestelmä puuttuu kokonaan. Ilma vaihtuu vain avaamalla ikkuna. Omakotitaloissa luku on lähes kaksinkertainen: 21 prosenttia, kertoo Vilpen tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti.

Ilmanvaihtoremontti kestää pisimmillään pari päivää

Huonosta sisäilmasta kärsitään usein turhaan. Ilmanvaihdon kuntoon laittaminen riittää usein korjaamaan tilanteen. Rakenteellisia ongelmia, kuten jo syntyneitä homevaurioita, ilmanvaihdon parantaminen ei luonnollisesti korjaa. Riittävä ilmanvaihto kuitenkin ehkäisee vaurioiden syntymistä. Liika sisäilman kosteus ja lämpö edistävät homekasvustojen muodostumista.

– Ilmanvaihtoremontti ei kestä pitkään, vaikka se aloitettaisiin nollatasolta. Uusien ilmanvaihtokanavien rakentaminen omakotitaloon kestää vain pari päivää. Huippuimurin vaihtaminen ja puuttuvien korvausilmaventtiilien asentaminen vie alle päivän. Pienimmillään ilmanvaihtoremontti voi tarkoittaa rikkinäisten korvausilmaventtiilien vaihtamista uusiin. Rakennuslupa tarvitaan yleensä silloin, jos talon ilmanvaihtojärjestelmä muutetaan toiseksi, esimerkiksi painovoimainen koneelliseksi poistoilmanvaihdoksi, Lahti havainnollistaa.

Satasista noin tuhanteen euroon

Ilmanvaihtoremontin hinta vaihtelee lähtötilanteen ja kohteen koon mukaan. Esimerkiksi omakotitaloon rikkinäisen huippuimurin vaihto ja ohjausyksikön asennus maksaa töineen noin tuhat euroa.

Puuttuvien korvausilmaventtiilien asennuksessa puhutaan satasista. Jos ilmanvaihtojärjestelmä puuttuu kokonaan, sellaisen asennus töineen maksaa noin 2000–5000 euroa, riippuen talon koosta.

Taloyhtiöissä asuntokohtainen hinta jää yleensä pienemmäksi. Ilmanvaihtoremontin asennustöistä voi hakea verotuksessa kotitalousvähennystä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic