Lounais-Häme

Jokainen poutasekunti käytettävä hyödyksi

ProAgrian Vesa Koivula vastaa puhelimeen toimiston sijaan traktorin hytistä: Koivula ja muut viljelijät painavat pitkää päivää pelloilla. Jokainen hetki on hyödynnettävä, sillä viikonloppuna Suomeen saapuu sateita.
Kahden viikon poutajakson aikana on ehditty tehdä paljon. Tai oikeastaan reilun viikon aikana. Huhtikuun lopulla satoi niin rankasti, että peltojen kuivuminen otti aikansa. 
– Tällä viikolla on ollut jo aika täydelliset kylvösäät, kasvintuotannon asiantuntijana ProAgria Etelä-Suomessa toimiva Koivula kertoo.
Koivulan mukaan kylvöt ovat Lounais-Hämeessä normaaliaikataulussa. Kylvöt päästään aloittamaan keskimäärin äitienpäivän molemmin puolin. Kuivimmilla alueilla kylvöt on saatu paikoin tehdyksi mutta suurimmalla osalla keväturakka jatkuu.
Koivula pääsi kylvöhommiin lauantaina, forssalainen Jorma Pelto-Huikko tämän viikon tiistaina.
– Kylvötyöt etenevät 20 hehtaarin päivävauhtia. Ensi viikon loppupuolella pitäisi olla kaikki kylvettynä, Pelto-Huikko ennakoi.
Ellei tule sateita. Jos sadetta ropisee kymmeniä millejä, tietää se useamman päivän taukoa. Pelto-Huikko tietää, että vaikka vuorokausi hyödynnetään täysin, lopullisen aikataulun määrää säiden herra.
– Näinä vuosikymmeninä olen kerran tai kahdesti kylvänyt kaiken yhteen putkeen ilman sateiden keskeytystä.
Taukoja on mitä ilmeisimmin luvassa lauantaista alkaen, kun sää muuttuu epävakaiseksi. Erityinen kiire on heillä, joilla on rapsia ja vehnää kylvämättä. Molemmat vaativat pitkän kasvuajan ehtiäkseen puintikuntoon.
– Rapsin pitäisi melkein olla jo pellossa, mutta esimerkiksi ohran kanssa ei ole vielä kiirettä, Koivula vahvistaa.
Kohtuulliset sateet tekevät lopulta vain hyvää kylvetyille pelloille. Maa on lämmennyt mukavasti ja sade nopeuttaa entisestään kasvuun lähtöä.
Lounais-Häme on Suomen porkkana-aitta. Porkkanan kohdalla kylvökausi on hieman myöhässä, mutta toisaalta vielä ei ole hoppu.
– Yleensä pääsemme aloittamaan 20.4., mutta tänä keväänä oli niin märkää, että ensimmäinen kylvöpäivä oli 2.5., Karotia Oy:n toimitusjohtaja Arto Hyytiäinen kertoo.
Perjantaina Hyytiäisillä on kylvettynä puolet porkkana-alasta, mutta viljakylvöt saatiin päätökseen jo torstaina.
– Porkkanaa ehtii kylvää vielä kesäkuun ensimmäisellä ja toisellakin viikolla. Mutta toukokuun viimeisen viikon kylvöistä alkaen menetetään satoa kilopainoina.
Karotia Oy tuottaa porkkanaa 120 hehtaarin alalla. Pinta-alaa ei olla kasvattamassa, vaikka tänä keväänä kotimainen porkkana loppui kaupoista.
– Porkkanan viljelyala on Suomessa riittävä. Viime vuosi oli vain viljelyolosuhteiden kannalta poikkeuksellisen haastava.
Hyytiäisellä oli takanaan viiden tunnin yöunet. Mies lopetti kylvöhommat torstain vastaisena yönä klo 24 ja suuntasi pellolle aamuviideltä.
– Kuuluu asiaan, että tähän aikaan vuodesta tehdään pitempää päivää. Mutta hyvin jaksaa. Koneet ovat nykyään automatisoituja, eikä työ ole fyysisesti enää kovin raskasta.
– Ja vaihtelevat säät ovat tämän työn suola. Jos olisi aina täydelliset ilmat, tämä kävisi tylsäksi, Hyytiäinen huikkaa. FL

Katsaus kevään peltotöihin
Kevätkylvöt pääsivät kunnolla alkuun viime viikon loppupuolella lähes yhtäaikaisesti koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Kevätkylvöt ovat suuressa osassa maata tavanomaisessa aikataulussaan, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa sekä Kainuussa jopa viikon edellä.40Kevätviljojen kylvöt ovat edenneet pisimmälle Varsinais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla, missä kevätviljoista on kylvetty jo 40–50 prosenttia. Eniten on ehditty kylvää kevätvehnää ja kauraa, ohran kylvöt ovat vasta alussa koko maassa. Ensimmäisetkään kylvöt eivät ole vielä orastaneet. Syysviljat ja nurmet ovat aloittaneet kasvunsa. Syysviljat ovat talvehtineet hyvin suurimmassa osassa maata. Myös nurmet ovat talvehtineet hyvin koko maassa lukuun ottamatta vesitalousongelmista tai tallaantumisesta kärsiviä peltoja. Syysviljojen kevätlannoitukset ovat loppusuoralla lähes koko maassa, Etelä-Suomessa myös nurmen lannoitukset.ProAgria Keskukset

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic